Starten ett nytt Marveluniversum?

FILMEN

Marvelkaraktären Venom dök upp i Spider-Man-tidningarna 1984 och fick sitt utseende delvis efter den svarta kostym Spider-Man bar då. Den första liveactionvarianten av karaktären kunde man se i "Spider-Man 3", den sista filmen i Tobey Maguire-trilogin där Topher Grace spelade journalisten Eddie Brock som blev värd för den utomjordiska symbioten Venom.

I samband med den första Spider-Man-rebooten pratades det om ett antal spin-off-filmer som sedan försvann från planerna när Spider-Man rebootades igen och blev en del av Marvel Cinematic Universe. Men nu blir det ändring på det, "Venom" är den första filmen i vad som planeras bli ett fristående Marveluniversum sprunget ur Spider-Man-världen men utan Spider-Man. Lite knäppt och märkligt, men så är det när olika bolag äger rättigheterna till olika karaktärer från samma ursprungsvärld.

Om "Venom" nu faktiskt blir starten får visa sig. Andra satsningar som DC:s filmuniversum och Universals Dark Universe har ju inte riktigt fungerat eller självdött. För ett ögonblick kan vi i alla fall hålla tummarna för att det ska hålla.

Nu är det Tom Hardy som spelar journalisten Eddie Brock - en tuff och framgångsrik grävande reporter för tv. När Eddie försöker tvåla dit Elon Musk-liknande multientreprenören Carlton Drake (Riz Ahmed) genom att ta upp obekvämligheter utanför det överenskomna intervjuämnet får det omedelbart konsekvenser. Eddie får sparken, han blir dumpad av sin flickvän (Michelle Williams) och slår hårt i backen. Arbetslös och med alkoholen som närmaste vän är han bara en spillra av sitt forna jag.

I inledningen av filmen har vi sett hur en av Drakes raketer återvänt från en rymdexpedition med fyra utomjordiska symbioter - vätskeliknande livsformer som behöver en värd. Drakes tanke är att dessa ska rädda mänskligheten på något sätt, men hans metoder blir snabbt omoraliska. Djurförsök leder till mänskliga tester som inte faller speciellt väl ut. Symbioterna behöver exakt rätt värd för att uppnå symbios. En anställd forskare (Jenny Slate) får nog och vänder sig till Eddie som har tillräckligt många horn i sidan till Drake för att bli intresserad, men givetvis slutar det med att en symbiot väljer Eddie som värd och stannar kvar där.

Medan Eddie försöker förstå vad han råkat ut för sätter Drake in resurser för att tillfångata Eddie, men Venom har andra planer nu när han (?) hittat sin värd. Venom är hungrig och aggressiv, men även lyhörd för mänskliga egenskaper, vilket gör att Eddie får en viss kontroll över detta utomjordiska monster. Och det behövs i slutstriden.

I Spider-Mans tidningsuniversum är Venom en skurk eller antihjälte och det är det senare spåret karaktären landar i till slut. Men jämför med andra antihjältar inom Marvel-världen, till exempel The Punisher så är tonen en helt annan. Den är stundtals humoristisk på ett sätt som inte riktigt fungerar för mig. Låt gå för att det blir lite slapstickaktigt när Eddie och Venom ska samsas om samma kropp innan de lär känna varandra så att säga, men redan innan Eddie blivit "smittad" finns det en scen där han stör sig på en gitarrspelande granne som bara känns överspelad och fel. Jag har inget emot kombinationen av action och humor, men i det här fallet "gifter de sig inte" så bra i alla lägen.

Det gör "Venom" till en film som jag har delade känslor för. Å ena sidan haltar det lite, men å andra så dras jag ändå in i underhållningsbiten av filmen. Karaktären kan nog behöva en film eller två till för att sätta sig lite bättre.


EXTRAMATERIALET

Det finns inget kommentarspår till filmen, men som något av ett substitut finns det ett "Venom Mode" att aktivera. Det är inget märkvärdigare än ett triviatrack till filmen där det skrivs ut lite allt möjligt relaterat till filmen eller den specifika scenen.

Trots att det i övrigt är ganska frikostigt med featuretter har en lite längre under namnet "From Symbiote to Screen" uteslutits till den här utgåvan. Varför är lite oklart, men det känns spontant - utifrån vad jag läst om just den featuretten - som den mesta informationen ändå ligger med. "The Anti-Hero" avhandlar karaktären Venom till en början för att sedan landa i Tom Hardys insats. "The Lethal Protector in Action" handlar om filmens action- och stuntsekvenser. "Venom Vision" utgår ifrån regissören Ruben Fleischer ("Zombieland") som anser att filmen är en sorts serietidningsfilm i John Carpenter-skräckskrud. Okej. Filmens komiska bitar berörs även i denna featurette. "Designing Venom" handlar föga oväntat om karaktärens design i jämförelse med förlagan. Här får vi även veta varför det ikoniska Spider-Man-emblemet inte pryder Venoms bröst.

Vidare bland extramaterialet finns det förstås borttaget och förlängt material, där det sistnämnda är mest intressant. Det är nämligen den eftertextscen som jag nämner i Tre saker här nedan i längre format. Vi får även en genomgång av lite Spider-Man-relaterade påskägg som filmskaparna gömt i filmen, mest referenser till namn faktiskt. Om man gillar att se previs (pre-visualization) till vissa scener finns det en kvart med sådant att titta på, och man kan även njuta av några musikvideor och en scen från "Spider-Man: Into the Spider-verse".

Massor att titta på alltså. Det som dock förbryllar mig är varför tecknaren Todd McFarlane inte medverkar bland extramaterialet. Han anses ju vara upphovsman till karaktären, åtminstone till den monstruösa versionen av Venom. Men det är tydligen en het potatis. Turligt nog nämns McFarlane i alla fall vid namn en gång när Kevin Smith pratar om Venoms stora gap.


TRE SAKER

1. Hittills har inte nästa led i Sony's Marvel Universe utannonserats, men flera av skådespelarna har skrivit på för fler filmer, bland annat en väldigt stor skådespelare som syns i filmens eftertextscen där det är tydligt vilken karaktär han ska göra i kommande filmer.

2. Att franchisen tillhör Spider-Man-världen men ändå inte är lite knepigt. Sony menar att det är samma värld och att en crossover kan bli aktuell i framtiden, medan Marvel Studios inte riktigt delar den åsikten.

3. Skulle det mot förmodan bli så betyder det att Venom och Ant-Man bor i samma stad eftersom San Francisco är den gemensamma nämnaren.


ANDERS JAKOBSON (2019-02-22)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (11)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2019
Bolag: Sony
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Venom Mode, Deleted & Extended Scenes, The Anti-Hero, The Lethal Protector in Action, Venom Vision, Designing Venom, Symbiote Secrets, Select Scenes Pre-Vis, Music Videos, Spider-Man: Into the Spider-Verse Sneak Peek
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (18/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA