Landar i bunkern

FILMEN

"The Foursome", mycket mer stillsam än dvd-fodral och trailer vill göra gällande, är en dialogdriven relationskomedi i golfmiljö. Och om golf inte blir roligare än så här tror jag att jag hittills har gjort helt rätt i att hålla mig borta från denna "sport".

Fyra snubbar i 40-årsåldern träffas över en helg på en college-återförening och tar tillfället i akt att spela ett par rundor golf och minnas svunna tider. Detta resulterar i en del dråpliga situationer, gamla hemligheter kommer upp till ytan, och samtliga inblandade åker därifrån med förnyade insikter om varandra, sig själva och livet i stort.

Det mesta går tyvärr fel i den här filmen. Dialogen, som är tänkt att vara så där lågmält smårolig, är mest stel och långrandig. Replikerna levereras utan timing, vilket berövar även de få genuint lustiga skämten sin lyster, och de fåtal scener designade för gapflabb är inte kul på något sätt alls.

Ett annat stort problem är att huvudkaraktärernas fruar, vilka i en parallell handling får ganska mycket utrymme att småkäfta och konspirera sins emellan, existerar som ett slags bihang, en utfyllnad. Det är helt uppenbart att filmen inte handlar om dem, så varför ödsla tid på dem? Tanken var antagligen att genom dem etablera en kvinnlig motvikt till grabbgänget, men där de senares historia har en tydlig början, en mitt och ett slut, är damerna bara där. Fruarna brottas med samma sorts problem som sina äkta hälfter, men filmen är inte ett dugg intresserad av att se dem lösas.

Lägg därtill en homosexuell och läskig golfbaneföreståndare som godtyckligen slängs in i handlingen närhelst ett bögskämt kan tänkas komma till pass, och vi har en komedi med allvarliga fokusproblem.

Vissa av karaktärernas insikter om livet och sig själva känns mer relevanta, men går förlorade i den allmänna röra som utgör denna film.


EXTRAMATERIALET

En originaltrailer för filmen finns med.


TRE SAKER

1. "The Foursome" är baserad på en populär kanadensisk pjäs vid samma namn, skriven av Norm Foster. Vad jag, efter lite oseriös efterforskning, förstår representerar inte filmen sin förlaga speciellt väl.

2. En av huvudrollerna spelas av Kevin Dillon, som varit med i så fina produktioner som "Plutonen", "The Blob" och "The Doors". Nu för tiden är han väl mest känd för sin roll i tv-serien "Entourage".

3. Snälla, kan vi inte någon gång få se en golfkomedi UTAN det klassiska "oskyldig förbipasserande får golfboll i skallen"-skämtet? Ett sådant grepp vore en innovation av episka proportioner.


JOEL FORNBRANT (2007-09-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: CCV
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
RECENSERAT DENNA DAG (5/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN NOVEMBER
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA