Soderbergh tar med sig kändisar till tv

FILMEN

Okej, rubriken är kanske aningens missvisande eftersom Steven Soderberghs "The Laundromat" hade en liten kort sejour på biograferna innan den hamnade på streamad tv, men det är smått osannolikt hur många kända ansikten som figurerar i filmen. Vissa är knappt med mer än några minuter men de är ändå med, och det sticker ut.

Som man kan läsa högst upp på affischen stoltserar filmen med Meryl Streep, Gary Oldman och Antonio Banderas. Inga dåliga toppnamn, och det är den trion som tar oss genom denna verklighetsbaserade svarta komedi om avancerad pengatvätt via skalbolag, offshorebolag och bolag inom bolag inom bolag och andra komplicerade ekonomiska varianter som gör att någon alltid tjänar grova pengar och sitter säkert bakom lager av byråkrati. I detta fall är dessa någon Jürgen Mossack (Gary Oldman) och Ramón Fonseca (Antonio Banderas) som driver en advokatbyrå i Panama.

Ni har kanske hört talas om Panamadokumenten? 11,5 miljoner (!) läckta dokument som visar "hur flera prominenta personer, företag och banker tagit hjälp av Mossack Fonseca för att dölja tillgångar i skatteparadis genom så kallade brevlådeföretag". [Källa: Wikipedia]

Meryl Streep då? Jo, hon spelar Ellen Martin som blir änka efter att hennes man var en av 21 människor som omkom när en turistbåt kapsejsade. Ett virrvarr av försäkringsbolag som själva är försäkrade av någon annan gör till slut att Ellens blick riktas mot Mossack Fonseca, för någon måste ju ändå vara ansvarig?

Filmen har flera historier inom historien där alla har kopplingar till denna halvsmutsiga pengavärld. Formen på berättelsen är omväxlande och bryter emellanåt den så kallade fjärde väggen och det ger det hela ett udda uttryck. Dessutom kritiserar den sig själv genom att avslöja att filmens skapare själva har bolag som dragit nytta av vissa kryphål som finns för att det ska bli mer av kakan kvar.

Jag ska inte säga att jag blir helt golvad men jag gillar ändå stuket på filmen och känner mig både road och oroad på samma gång. Samtidigt är det ekonomiska bitarna aningens komplicerade, även om Mossack och Fonseca i sina fjärde väggen-brytande scener är väldigt pedagogiska. På det viset krokar filmen arm med till exempel "The Big Short" som också gjort underhållande drama av något komplext.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmen hade premiär på filmfestivalen i Venedig och hade en liten begränsad tid på biografer innan den fick internationell distribution via Netflix.

2. Två dagar innan Netflix-premiären stämdes streamingtjänsten av Jürgen Mossack och Ramón Fonseca, men ganska omedelbart lades fallet ned och filmen kunde distribueras som tänkt.

3. Steven Soderbergh har inte enbart varit regissör. Han har varit fotograf och klippare också fast under pseudonymerna Peter Andrews och Mary Ann Bernard.


ANDERS JAKOBSON (2019-11-19)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (13)
20 senaste recensionerna i kategorin dramakomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Dramakomedi
Format: Streamat
Utkomstår: 2019
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1/2.35:1
RECENSERAT DENNA DAG (3/12):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN OKTOBER
12 SENASTE
ROMANTISKA KOMEDIERNA