MeToo tolkat av Hollywood

FILMEN

"Bombshell" handlar om Roger Ailes som driver TV-kanalen Fox och som är väldigt noga med att de kvinnliga programledarna ska ha korta kjolar och visa mycket av sina ben. Han drar sig inte för att be arbetssökande dra upp kjolen för att se om benen duger och det slutar inte allt för sällan med att de hamnar i säng. Roger ser inget konstigt i detta och kvinnorna fogar sig, tror att det är så här det fungerar. Sen kom MeToo-rörelsen och allt förändrades. Män som Roger satt i klistret när kvinnor över hela världen trädde fram och berättade om hur de behandlats och helt plötsligt insåg även Roger att detta kanske inte var så bra…eller han inser i alla fall att han ligger illa till även om han själv nog inte tycker att han gjort något fel…

Vi ser en mängd stora stjärnor i filmen. Som Roger ser vi John Lithgow och han gör här sitt livs roll. Han är sliskig, han är äcklig och han är helt hänsynslös och det är precis som han ska vara här. Ruggigt bra. Som de kvinnor som anmäler honom ser vi Charlize Theron, Nicole Kidman och Margot Robbie. De gör alla sina roller riktigt bra. Det är alltså inga problem med skådespelarinsatserna i filmen…

Dock finns det andra problem. Till att börja med tycker jag att filmen går för fort fram. Nu har man ju en viss tid på sig att berätta historien, men det känns ändå lite som om man rusar fram och allt händer väldigt fort. Sen tycker jag filmen är för snygg. Allt ser väldigt glättigt och tillrättalagt ut. När Kidman som Gretchen Carlson, som är den som först anmäler Roger, oroligt inväntar om någon mer ska följa i hennes spår och anmäla Roger gör hon inte det nervöst ätande ostbågar uppkrupen i soffan, hon gör det sminkad på en träningscykel. Nu är inte det något fel i sig men jag hade velat se en skitigare film, en film som visade hur otroligt dåligt dessa kvinnor mår. Visst de lider här med, men på ett Hollywood-sätt om ni förstår vad jag menar.

"Bombshell" är dock en sevärd film, men det är en Hollywoodfilm och det syns.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmen är baserad på verkliga händelser.

2. Som sagt gör Lighgow sin livs roll här. Det är dessutom omöjligt att avgöra om han gått upp i vikt eller sminkats så.

3. Margot Robbies karaktär Kayla Pospisil är den enda karaktären som inte finns i verkligheten. Hon är baserad på ett antal kvinnors upplevelser.


HANS-ÅKE LILJA (2020-06-22)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2020
Bolag: Nordisk film
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (23/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DRAMAKOMEDIERNA