Pjäsliknande gisslandrama

FILMEN

Fares Fares regidebuterar med en tät thriller som inspirerats av verkliga händelser. Fares gör även en av huvudrollerna som polisen Lukas som kallas till en vårdcentral där en gisslansituation uppstått. De andra huvudrollerna görs av Alexej Manvelov och Alma Pöysti. De spelar paret Artan och Louise som har liten dotter ihop. Men något har hänt och de har brutit upp och Artan menar att Louise kidnappat dottern. Det är hon som jobbar på vårdcentralen och det är Artan som håller henne och några andra som gisslan. Eller, egentligen är han bara intresserad av Louise för det han verkligen vill är att få träffa sin dotter igen.

Lukas skickas in för att vara kontakten mellan Artan och omvärlden. Han försöker lugna, lyssna och förstå men Artan är svår att kommunicera med och han börjar ställa krav. Det leder till att Lukas kör Artan och Louise i en civilbil för att åka till dottern. Bakom dem åker ett antal målade bilar och Artan har hela tiden en pistol riktad mot Louise.

Under denna resa kommer detalj efter detalj fram om Artan och Louise och deras komplicerade relation och allt det som de har varit med om som lett fram till den nuvarande situationen. Det är mer än bara en beväpnad galning som hotar en vårdanställd. Lukas fortsätter att lyssna och förstår mer och mer.

"En dag och en halv" är en film som inte behöver några tillkrånglande krusiduller. Den är saklig och konkret och begränsad i sitt uttryck. Nästan allt kretsar kring de tre huvudpersonerna och det skulle inte vara helt omöjligt att bearbeta manuset till en scenföreställning. Samtidigt blir det en sorts märklig roadmovie som börjar under en het sommardags förmiddag och fortsätter över en natt. Det är tillbakahållet och svenskt. Ganska snyggt gjort måste jag säga.

Men trots att filmen är saklig och konkret, och dessutom har en behaglig längd, så känns det ändå som att fokuset sviktar mot slutet. Till viss del beror detta på att jag inte tror att gisslansituationer riktigt går till så som det skildras i filmen och till en annan del känns det som berättelsen bara tar slut. Men en fullt godkänd film är det.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Trots att det är en allvarlig film finns det ändå komiska inslag i dialogen som gör att jag skrattar högt. Väldigt mycket av det Artan säger är roligt och det är lite konstigt att sitta och skratta åt en så pass allvarlig situation, men så är det.

2. Jag hoppas fortfarande på att Alexej Manvelov ska få göra en lite mjukare roll i framtiden. Jag tycker att han visar upp ett bredare skådespel än vad jag uppfattat tidigare i just denna film.

3. Fares Fares verkar sugen på att regissera fler filmer och det uppmuntrar jag. Som debutfilm är "En dag och en halv" med beröm godkänd.


ANDERS JAKOBSON (2023-09-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: Streamat
Utkomstår: 2023
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.00:1
RECENSERAT DENNA DAG (24/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA