Brutal och storartad

FILMEN

Ett gift par från staden ser civilisationens tunna skal rämna när de hamnar på den australiensiska obygden och får stifta bekantskap med dess elaka invånare. "Storm Warning" är smutsig och brutal survivalskräck som hämtar inspiration från både "Den sista färden" och "Straw Dogs".

Rob och Pia är ute på en båttur, men när det blåser upp till storm seglar de vilse och hamnar på en ö utanför fastlandet. Trötta och nedkylda tar de sin tillflykt till ett ensligt hus. Boningen ser ut som fan och om inte det vore nog hittar Rob en stor marijuanaodling i ett skjul på baksidan. Naturligtvis kommer husets ägare, två bröder och deras pappa, hem innan paret hinner försvinna därifrån, och för stadsborna blir det början på en lång natt, då den lantliga familjen inte direkt visar prov på stor gästvänlighet. De börjar med att vara allmänt obehagliga, övergår sen till slag och frihetsberövande för att till slut hota med långt värre saker.

Poängen med denna sortens filmer är att trakassera de timida huvudpersonerna till den grad att de släpper sina uppfattningar om moral och börjar ge igen med samma mynt. Denna uppbyggnad gör "Storm Warning" ett bra jobb med, och filmens skurkar blir gradvis mer obehagliga mot Rob och Pia, tills de senare till slut inser att det är döda eller dödas som gäller. Enligt den antiintellektualism som präglar genren är det oftast den mesige, manlige hjälten som måste ta steget tillbaka till stenåldern, men här är det faktiskt Pia som visar beslutsamhet efter att Rob slagits ut med ett brutet ben.

När hämnden till slut drabbar parets plågoandar, gör den det på ett storartat vis. Man har inte sparat på några resurser när det kommer till blodiga effekter och överdrivet brutala mordmetoder. En av skurkarna råkar ut för en så poetisk rättvisa att man häpnar över uppfinningsrikedomen hos vem som än tänkte ut den. Att den tredje akten, där detta inträffar, är skapligt orealistisk och ologisk är av underordnad betydelse. Vi är nu så redo att se dessa idioter få vad de förtjänar att vi applåderar hjältarna varje steg på vägen.

"Storm Warning" har en småseg inledning, två huvudpersoner som inte gör de smartaste valen och en vacklande realism. Detta till trots är filmen ett magnifikt stycke survivalskräck, som har fått de viktiga sakerna helt rätt. Den kan helt klart mäta sig med de bästa filmerna inom den senaste cykeln av 70-tals-aktiga rysare.


EXTRAMATERIALET

Vi får kika in lite bakom scenerna och se några korta intervjuer med skådespelare ur filmen. Det är lite småintressant, men bakommaterialet går aldrig in på djupet och är inget som du kommer se mer än en gång.


TRE SAKER

1. Filmen är regisserad av Jamie Blanks, som bland annat gjort den kassa "Scream"-klonen "Mördande legender". Med den här mer lågbudgetaktiga skräckisen gör han dock betydligt bättre ifrån sig.

2. Letar man efter originalitet ska man dock leta någon annanstans. Förutom en specifik mordmetod som jag aldrig sett förut finns inget nyskapande med "Storm Warning".

3. Australien visar oväntat mycket framfötter inom den här genren. Först "Wolf Creek" och nu "Storm Warning".


JOEL FORNBRANT (2008-05-19)
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby digital 5.1, DTS 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (20/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA