Anders Jakobsons blogg

Årssammanfattning av 2013
Postad: 2014-01-01 10:51:55

Ett nytt år innebär i mitt fall ett helt nytt tomt dokument att fylla med nya titlar under året. Dokumentet som bär titeln "Filmlistan 2013 komplett" är just komplett och säger att jag såg "bara" 264 titlar (filmer, dokumentärer, föreställningar, kompletta tv-säsonger, musikfilmer etc) under förra året. En låg siffra i jämförelse med mängden jag sett tidigare år, men 2013 var ett år som innebar rätt rejäla personliga förändringar.

Nog om det - jag har som vanligt knåpat ihop en lista utifrån det som jag sett och recenserat för DVDKritik.se:s räkningar, så här är...

...DE 25 BÄSTA SLÄPPEN PÅ DVD/BLU-RAY UNDER 2013

Argo (Thriller)
Oscarsbelönad nagelbitande spänning
- Ben Afflecks Oscarbelönade verklighetsbaserade thriller där han själv spelar huvudrollen bjuder stundtals på så mycket spänning att man mest sitter och hoppar i soffan. En oerhört välgjord och fascinerande film, väl värd sina priser.

Berättelsen om Pi (Äventyr)
Magnetiskt fascinerande och tjusig film
- En älskad bestseller blev i Ang Lees händer en spektakulär film om en indisk pojke och en hungrig tiger tillsammans på en liten båt. Eller är det det som faktiskt händer? "Berättelsen om Pi" vrider och vänder på sanningen in i det sista.

Call Girl (Thriller)
Bättre och bättre för varje tittning
- Årets kanske bästa men definitivt mest omtalade svenska film avhandlar en svart period inom svensk politik. En prostitutionshärva som letade sig högt upp i samhällets toppskikt. Pernilla August var underbart vidrig som bordellmamman.

Cloud Atlas (Science fiction)
Årets bästa filmer
- När trailern till Wachowskis "Cloud Atlas" kom förstod jag ingenting och kunde inte begripa hur man skulle kunna recensera filmen. Det var inga problem för den sexdelade historien med återkommande skådespelare i olika roller spretade inte. Fantastisk!

Dark Skies (Science fiction)
Exemplariskt skrämmande alien invasion
- Genrefilmer brukar sällan överraska men ibland dyker det upp små guldkorn som lyckas komma med något som känns fräscht. Som "Dark Skies" som gav oss genuint skrämmande alien invasion som i alla fall gav mig kalla kårar.

Django Unchained (Western)
Sydstatsspagettiwestern à la Tarantino
- Efter många år sedan man först hörde talas om Quentin Tarantinos westernfilm kom den och precis som "Inglourious Basterds" skrev den om historien en smula. Den här gången attackerade han den smutsiga slaveritiden.

En oväntad vänskap (Komedi)
En väntad perfekt feel good-film
- Inte sedan "Amelie från Montmartre" fick en fransk film ett sådant totalt genomslag i Sverige som "En oväntad vänskap". Alla såg den. Egentligen ingen originell eller märkvärdig film, men alldeles bedårande och feel good en masse.

Flight (Drama)
Inte baserad på en verklig händelse
- Inledningen är gastkramande med en flygkrasch ifrån vilken ingen borde ha överlevt. Resten av filmen är ett gripande drama om alkoholism och en hjältestatus som blev omdiskuterad, var oönskad men mycket välförtjänt.

The Great Gatsby (Drama)
Den stora amerikanska romanen på film
- När den stora amerikanska romanen blev film på nytt blev den storslagen och episk och märkligt modern och tidstrogen på en och samma gång. Det kommer att regna priser över filmen och det är den värd. En rejäl filmupplevelse på alla sätt.

Hobbit: En oväntad resa 3D (Äventyr)
Snarlik men större än sin föregångare
- J.R.R. Tolkien och Peter Jackson är en lyckad kombination på film - om man vill ha storslagna, långa och kanske inte helt bokstavstrogna filmer. Den första av tre nya besök i Middle-Earth gjorde inget fan av "Sagan om ringen" besviken.

Inkognito (Kriminaldrama, tvserie)
Förhoppningsvis början till något större
- Från nästan ingenstans langade TV4 fram en både spännande och rolig kriminalhistoria som jag hoppas bara är början på en återkommande serie. Jag vill i alla fall se mer av Per Morberg och hans specialteam i framtiden. En lyckad miniserie.

Jakten (Drama)
Dansk...jävlar vad starkt och bra!
- Danmark har en tendens att få fram dramer som tar sig an obekväma ämnen och formar om det till tänkvärda och gripande filmer. "Jakten" är inget undantag och historien om dagispersonalen som blir anklag för pedofili berörde verkligen.

John Dies at the End (Skräck)
Spoiler eller inte? Vem vet?
- Skruvad roman blev lika skruvad indiefilm. Bristen på perfekta specialeffekter balanserades upp av en helt oförutsägbar historia som på ett kittlande sätt växlade mellan att vara urfånig eller helt briljant - hela tiden. En blivande kultklassiker.

Lincoln (Drama)
En blivande modern klassiker
- En ikonisk amerikansk president, en duktig filmskapare och en skådespelare som alltid går in i sina roller till 200 procent. "Lincoln" berättade inte hela historien, men det var ingen tvekan om att Daniel Day-Lewis var Abraham Lincoln.

Looper (Science fiction)
Öga mot öga med sig själv
- 2013 var ett starkt sci-fi-år och en av de mest originella filmerna var "Looper" där "framtiden" skickar folk till nutiden för att bli avrättade av Loopers. Plötsligt ställs en looper öga mot öga med sig själv. Joseph Gordon-Levitt och Bruce Willis spelade samma karaktär galant.

Now You See Me (Thriller)
Den magiska blåsningen
- Det är något magnetiskt underhållande när välgjorda kupper gestaltas på film. När det dessutom kombineras med trolleri blir det både magnetiskt och magiskt. "Now You See Me" hade en otroligt skön stämning och en spännande plott.

Olympus Has Fallen (Action)
Patriotisk katastroffilmsaction deluxe
- 2013 var året när det gjordes två filmer på temat "terrorister tar över Vita huset" men bara en av dem hann komma på DVD och blu-ray. Lyckligtvis var det den bästa av dem. "Olympus Has Fallen" braskade på med extra allt men kändes kusligt verklig.

Pacific Rim 3D (Science fiction)
Stor, större, Guillermo Del Toro-störst!
- Vad är bättre än stora monster? Stora robotar som slåss med stora monster! Guillermo Del Toro fick utlopp för sin kärlek till gamla japanska monsterfilmer och gjorde den största och tyngsta actionfilmen under året. Mäktigt!

Palme (Dokumentär)
En utmärkt och viktig dokumentär
- Dagens ungdom vet knappt vem Olof Palme var och vi som var unga på 80-talet vet kanske inte riktigt hur han var. Prisbelönta dokumentären "Palme" berättade pedagogiskt och intressant om en av Sveriges mest kända och hatade politiker.

The Perks of Being a Wallflower (Dramakomedi)
En förtjusande film med mörker i botten
- Collegefilmer är ofta fyllda av klichéer och många fanns i "The Perks of Being a Wallflower". Men det fanns även hjärta och hjärna och en riktigt bra historia om bland annat utanförskap och vänskap. Jag ville inte att filmen skulle ta slut, vilket är ett gott betyg.

Star Trek Into Darkness (Science fiction)
En mycket lyckad fortsättning
- Med alla förutsättningar satta i den första filmen kunde J.J. Abrams ta "Star Trek" vidare med ett nytt, stort äventyr där Benedict Cumberbatch klev in i en riktigt lurig roll. Hans slutgiltiga identitet blev ingen överraskning för fansen, men filmen blev en lyckad fortsättning.

Stoker (Thriller)
Elegant, kuslig och originell
- När sydkoreanen Chan-wook Park gjorde sin första engelskspråkiga film blev det en "elegant thriller" som på ett drömskt och vackert sätt lyckades bli förskräckligt kuslig och originell. Slafs och splatter är inte skrämmande - "Stoker" är det.

Ted (Komedi)
Kul när MacFarlane gör riktig film
- Tänk om ens gosedjur skulle bli levande och växa upp parallellt med en själv. Det är precis vad som händer i "Ted" där titelns nallebjörn super, svär och svinar utan några begränsningar. En oborstad komedi, men en lyckad regidebut "på riktigt" av Seth MacFarlane.

Torka aldrig tårar utan handskar (Drama, tvserie)
En av de bästa dramaserierna på länge
- Jonas Gardell beslöt sig att skriva om aids och 80-talet, om sin egen värld där vänner dog som flugor. Det blev tre böcker och en tredelad miniserie som endast de med stenhjärtan kunde undvika att bli berörd av. Sällan har ett drama känts så starkt.

The Way Way Back (Dramakomedi)
Den bästa sämsta sommaren
- Liksom "The Perks of Being a Wallflower" är "The Way Way Back" en film om utanförskap och vänskap, fast en helt annan slags film. Huvudpersonen upplever sin bästa sämsta sommar någonsin och vi följer glatt med på resan.


anders jakobson

<< Januari 2014 >>
Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:
RECENSERAT DENNA DAG (18/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
THRILLERNA