Anders Jakobsons blogg

sommarprojekt 2020: mcu x 23 (13)
Postad: 2020-08-30 10:37:15Kort resumé: Årets sommarprojekt är att se om alla 23 filmer i Marvels filmuniversum (MCU), denna gång tillsammans med min fru som bara sett en handfull, spridda titlar. Jag bloggar om upplevelsen utifrån en återkommande mall. Dags för film 13 av 23...

CAPTAIN AMERICA:
CIVIL WAR
(2016)
Regi: Anthony och Joe Russo

Kommentar:
Det känns både knepigt och passande att se "Captain America: Civil War" samma dag som nyheten om att Chadwick Boseman dött i cancer kablats ut. Så sorligt. Boseman är ju i rollen som Black Panther en av två nya tunga karaktärer som dyker upp i denna film. Den andra är Spider-Man, perfekt gestaltad av Tom Holland. Att Spider-Man kom med i MCU var en otroligt stor grej när det skedde eftersom karaktären hörde till ett annat filmbolag. Hur som helst: den här filmen handlar om konsekvenserna av The Avengers framfart i tidigare filmer. Det är mycket destruktion och många civila döda och ett förslag läggs fram om att The Avengers inte ska få ha fria tyglar utan styras som en specialstyrka. Detta förslag delar våra hjältar i två läger och skapar titelns inbördeskrig som framför allt skildras i en legendarisk intern fajt på en flygplats i Tyskland där nästan alla Avengers är med. Men filmen innehåller även mycket mer. Det är klart en av de matigaste filmerna i MCU utöver Avengers-filmerna och otroligt actionpackad. En personlig favorit.

Kontinuiteten:
Den här filmen följer verkligen upp de tidigare filmerna men fortsätter inte med tråden om Evighetsstenarna. Det är en "intern" historia som samtidigt fyller i ganska jobbiga luckor i Tony Starks förflutna.

Daterad eller inte?
I filmens öppning används tekniken där en skådespelare föryngrats med hjälp av äldre filmat material. Det ser lite knepigt ut, men fungerar i det sammanhang som det används. Tekniken används bättre i senare filmer.

Bonus!
Jag sticker in lite bonusinformation här då det finns lite mer att säga om filmen. Det var nämligen den första jag fick frun att se med mig när vi var i USA 2016 och såg den i 4DX - en upplevelse beskriven i detta blogginlägg (där även planerna på ett sommarprojekt nämns...). Jag minns att jag såg mig tvungen att inför biobesöket sammanfatta hela MCU från film 1 till 12 för att göra förutsättningarna till de bästa. Jag önskar i dag att jag kunde höra min egen sammanfattning. Det hade varit väldigt kul!

Fruns kommentar:
Det här var ju den första filmen jag såg, men det var för fyra år sedan och jag kom inte ihåg själva historien eller hur den skulle sluta. Jag mindes vissa scener och det var roligt att se den nu och få förklaringar till vissa grejer. Jag inser att jag blev lite bortskämd med att börja med denna eftersom alla är med. Inte Thor och Hulken och det är kanske därför som jag inte gillar dem lika mycket. Kul att se filmen med svensk text och utan säten som skakade! Jag gillar de nya karaktärerna. Sorgligt att återupptäcka Chadwick Boseman dagen han dött och Tom Holland som spelar Spider-man är rolig.

Slutknorr:
Phase 3 är inledd och vi börjar se slutet - på sommaren framför allt! Jag tror projektet får byta namn nästa gång. Då blir det magiskt värre och det har jag sett fram mot att återse. Tretton sedda, tio kvar...anders jakobson

<< Augusti 2020 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:
RECENSERAT DENNA DAG (27/10):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN SEPTEMBER
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA