Anders Jakobsons blogg - 2020-08-05

sommarprojekt 2020: mcu x 23 (9)
Postad: 2020-08-05 14:14:16Kort resumé: Årets sommarprojekt är att se om alla 23 filmer i Marvels filmuniversum (MCU), denna gång tillsammans med min fru som bara sett en handfull, spridda titlar. Jag bloggar om upplevelsen utifrån en återkommande mall. Dags för film 9 av 23...

CAPTAIN AMERICA:
THE WINTER SOLDIER
(2014)
Regi: Anthony Russo, Joe Russo

Kommentar:
Efter två förhållandevis svaga MCU-filmer blir det upprättelse när "Captain America: The Winter Soldier" levererar en finfin actionthriller som knyts ihop med den första filmen samt med efterspelet av "The Avengers". Captain America och Black Widow jobbar för S.H.I.E.L.D. och tar sig an extra knepiga uppdrag och det är en fröjd att se Captain America in action. Visserligen är han supersoldat men ändå mer jordnära jämfört med Iron Man och Thor. I denna film skakas S.H.I.E.L.D. om ordentligt samtidigt som en synnerligen effektiv lönnmördare orsakar oro, inte minst hos Captain America när identiteten på The Winter Soldier blir känd. Mycket bra!

Kontinuiteten:
Många trådar till det förflutna finns med här, som den oväntade konklusionen på Bucky Barnes öde. Vi får även mer av Black Widow samt att The Falcon, Sam Wilson (Anthony Mackie) introduceras. Bonusscenen ger även en föraning om framtiden. Detta är även den första filmen där brödraparet Russo stått för regin och duon Christopher Markus och Stephen McFeely skrivit manus - en kombination som framöver ska stå för filmseriens bästa delar.

Daterad eller inte?
Åter igen inget att direkt nämna. I en scen gör Captain America anteckningar om saker han behöver kolla upp för att fylla i kunskapsluckorna, vilket kanske är en lista som skulle haft lite andra inslag i dag. Själva sidan med anteckningar ändrades i olika delar av världen för att bli mer ”lokal” för publiken.

Fruns kommentar:
Äntligen är vi tillbaka på banan igen! Jag gillar den här typen av film skarpt och att att Captain America och Black Widow teamar ihop sig. Jag gillar även tvisten med Bucky och andra spår som leder tillbaka till 40-talet. Det är en del riktigt snygga tekniska lösningar i filmen, till exempel när Black Widow tar en annan persons ansikte.

Slutknorr:
Det som slår mig vid dessa återbesök i MCU är vilka stora skådespelare som gjort inhopp i serien. I denna ser vi självaste Robert Redford i en tung roll. Det är ju ändå lite coolt. Snart är vi dessutom halvvägs i projektet. Nio sedda, 14 kvar...anders jakobson

<< Augusti 2020 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:
RECENSERAT DENNA DAG (24/10):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN SEPTEMBER
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA