Lite annorlunda, lite vuxnare och bättre

FILMEN

15 år efter senaste filmen om Jönssonligan är gänget tillbaka – eller nästan i alla fall. Karaktärerna är tillbaka men det mesta är rätt annorlunda mot tidigare. Sickan har blivit lite mer normal, Vanheden mörkhyad och Rocky en tjej. Den enda som är sig lik är Dynamit-Harry. Som ni förstår är det helt nya skådespelare vi pratar om här.

Innan filmen spelades in fick den rätt mycket kritik för att man ändrade så mycket som man gör men efter att ha sett filmen måste jag säga att jag tycker allt förändrats till det bättre. Jag gillar att Sickan blivit lite mer normal. Han är fortfarande lite excentrisk men inte så farligt. Om Vanheden är mörkhyad eller inte spelar naturligtvis ingen som helst roll. Vad jag gillar med honom nu är att han blivit lite mer fin i kanten och dessutom väldigt bra på förklädnader. Rocky är nu en tjej som dessutom varit tillsammans med Sickan och det lägger till ytterligare en dimension på deras relation. Dynamit-Harry spelas av Torkel Peterson och han är inte helt olik Björn Gustafson som spelade honom tidigare.

Handlingen då? Ja, den har blivit lite mer vuxen och det hela börjar från början. Meningen är att filmen ska utspela sig innan de tidigare filmerna och vi får här se hur ligan bildas. Men först ser vi hur Sickan och hans farbror Rolf stjäl bilar tillsammans. När de tar en bil oplanerat får de även med en dator som ägs av den korrupta affärskvinnan Wallentin, ägare till Wallentin Exchange. Detta är en variant av Wall-Enberg som vi känner igen från de tidigare filmerna. En dator som det ska visa sig vara är värd att mörda för. Och det är precis vad som händer. Rolf mördas och Sickan vill nu ha hämnd och han har en plan.

Men även om filmen är annorlunda mot de tidigare så känner man igen sig. Sickan har en plan och han planerar in i det minsta. Och det är en hel del annorlunda saker han behöver för att få planen att gå i lås, precis som vi är vana vid. Det enda man kan klaga lite på är att filmen inte på samma sätt som de tidigare riktar sig lika mycket till den yngre publiken. Visst, det är en familjefilm men handlingen är till viss del rätt komplicerad och folk får stryk och mördas. Men i stort är "Jönssonligan - Den perfekta stöten" bra film.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Bolaget Tre Vänner har köpt rätten till tre filmer så minst två till bör det bli.

2. De danska filmerna om Olsenbanden är förlagan till Jönssonligan.

3. De gamla skådespelarna har alla sagt att det inte kommer bli någon mer film med dem.


HANS-ÅKE LILJA (2015-06-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin actionkomedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Actionkomedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2015
Bolag: Nordisk film
Tema: Guldbaggevinnare
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.35:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA