Osympatiska karaktärer möter sitt öde

FILMEN

Har du sett "Saw" eller "Cube"? Då har du nästan sett "Steel Trap", för det här är ännu en katt-och-råtta-rysare där en grupp okända människor utsätts för en iskall mördare i en isolerad omgivning. Till en början är filmen ganska bra och spännande men blir med tiden desto segare för att till slut landa i en ganska avtändande final.

Längst uppe i en övergiven skyskrapa är det nyårsparty. En mängd människor har samlats, en del kändisar, andra "vanliga" människor. Stämningen är både god och lite uppgiven på samma gång. Plötsligt får sex av dem ett SMS där de bjuds till en annan fest någon våning ner. De sex samlas där tillsammans med ytterligare två människor som hängt på.

Festens värd syns inte till, men han har lämnat placeringskort med deras namn och ett eget smeknamn som inte är speciellt smickrande. Smeknamnet visar sig vara en ledtråd till hur personen kommer att dö, för de gör de, en efter en. Men innan det första dödsfallet börjar festen som en munter skattjakt, men snart ska den förvandlas till blodigt allvar. Vad har dessa människor gemensamt och vem vill dem något illa?

Som sagt: det börjar ganska bra men utvecklingen tar filmen till tämligen inkörda spår och det går ungefär som man tror att det ska gå. Filmens final är lite oväntad, men inte speciellt tillfredsställande. Dessutom kan man fundera lite på hur mördaren var så övertygad om att alla skulle gå till den andra festen - hela grejen hade rasat samman om någon faktiskt inte gått dit...

Skådespeleriet (inga direkta kända namn i rollistan) är stundtals lite tafatt, men i det stora hela godkänt. Ingen av karaktärerna är dock speciellt sympatiska, vilket gör att man inte direkt sörjer när någon av dem mördas. Men jag antar att det är menat så.

Filmerna som jag nämnde i inledningen av recensionen är både mer spännande och originella, så har du inte sett dem så gör det istället.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Filmen är en tysk produktion (till och med inspelad i Tyskland) men varken skådespelarna eller regissören (med det spanskklingande namnet Luis Cámara) är tyska.

2. Omslaget innehåller en varningstext om "extremt våldsamma scener". Nja, det finns grader i helvetet, även om morden är ganska brutala i filmen.

3. Den japanska titeln på filmen blir i engelsk översättning "Jigsaw: Tower of Death", vilket anspelar en hel del på "Saw"-seriens legendariska huvudfigur. Men han ligger flera årtionden före i påhittighet jämfört med mördaren i "Steel Trap".


ANDERS JAKOBSON (2008-09-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: CCV
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (11/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA