Allt från idoler till rikspuckon

FILMEN

Få dokusåpor har väl varit så debatterade som "Idol", kanske med undantag för "Robinson". Det har blivit kallad alla negativa ord som finns nästan. Det vanligaste är väl att det är mobbing av deltagarna eller jurymedlemmarna. Det faktum som många verkar glömma är dock att ingen av de som deltog i årets uttagning gjorde det mot sin vilja och jag är ytterst tveksam till om någon gjorde det utan att veta vad som väntade dom.

"Idol" har gått ett antal år innan årets säsong och alla vet att jurys är rakare än Bert Karlsson på dåligt humör och att de säger precis vad dom tycker. Är det då synd om deltagare som får höra att de sjunger som en telefonsignal eller att juryn inte söker årets "rikspucko"? Jag tycker faktiskt inte det.

Jag tycker i själva verket att det är rätt roligt att se folk som inte kan sjunga. Jag tror att rätt många tycker det även om det inte är riktigt rumsrent att säga det rakt ut. Visst, det är beklämmande att ingen i deras omgivning har vågat vara ärliga mot dem och sagt det juryn nu får säga men samtidigt är det bättre än att de jagar en omöjligt dröm hela livet. Det blir sen ännu roligare när de påstår att juryn, som består av kunnigt branschfolk, inte kan sin sak eller att de vill att de själva ska sjunga bättre. Det finns ett par riktigt bra exempel på detta i årets säsong.

Ju längre serien pågår desto bättre blir dock deltagarna. Rötäggen sållas bort och kvar blir de som kan sjunga. De i sin tur blir sen bara bättre och bättre ju längre säsongen pågår. Vissa mer än andra. Jag tänker inte avslöja vem som vinner eller vilka två som går till final men så mycket kan jag säga som att en av dem är ganska så otippad…

Tyvärr blir det lite segt när de sjunger och sjunger och det aldrig tar slut. Kanske blir det bättre om man ser ett avsnitt i veckan som TV visade det. Nu blir det lite för mycket på en gång.

En annan nackdel, som jag ser det, med "Idol" är att man inte lär känna personerna. Man får bara se finalerna men inte speciellt mycket om personerna, jämfört med andra såpor. Här blir det mer melodifestivalkänsla än dokusåpakänsla och personligen föredrar jag dokusåpor.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är lite av en besvikelse. Jag hade hoppats få se lite auditions som inte kom med i TV, som var lite extra, lite udda och lite konstiga. Tyvärr finns inget av detta med. Det vi får är slutauditions från några av de som gick vidare och "Idoler på stan".

I "Idoler på stan" är det två klipp men två idoler i varje som drar runt på stan och det känns mest som om man slängt ihop ett par reportage för att ha något att fylla ut med.

Den stora behållningen bland extramaterialet är faktiskt en samling trailers från alla säsongerna. En del är faktiskt riktigt roliga.

Det finns även en DVD ROM där man får texten till en del låtar så man kan sjunga med. Tyvärr står bara texten skriven. Det hade varit roligare med rörliga bilder av idolen när han eller hon sjunger låten.


TRE SAKER

1. DVDn är ordentligt kortad jämfört med vad som visades på TV4. Medan DVDn är knappt fyra timmar var serien minst 15 timmar när den visades på TV4.

2. Helt klart roligaste inslaget står Anna Nyblom från Göteborg för när hon framför "Ring - Ring", en klassiker!

3. Vad sjutton har de gjort med Markus frisyr på omslaget? Det ser ut som om han har en hjälm på huvudet.


HANS-ÅKE LILJA (2006-12-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin musik
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Musik
Format: DVD
Region: 0
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Pan Vision
Ljud: Stereo
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Slutauditon, Idoler på stan, inför Idol 2004-2006 och DVD-ROM sjung med
Länkar:
Idol hos TV4
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (24/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
THRILLERNA