Nytänkande av filmbolaget

FILMEN

Det är bara att inse det. "Idol" har spelat ut sin roll. Vad som första säsongen kändes fräscht och rätt kul att har nu blivit en karaokeliknande tävling där deltagarna närmast kan jämföras med deltagarna i program som "Sikta mot stjärnorna".

Är jag hård i min bedömning? Ja, det är jag. Är jag orättvis i min bedömning? Nej, det tycker jag inte. Titta på hur de som var med i årets upplaga beter sig när de är på scen. En försöker härma en rockstjärna, en grimaserar så man knappt kan hålla sig för skratt medan en annan står helt orörlig på scen.

Dessutom, om "Idol" ska fortsätta i någon form måste juryn bytas ut. Deras trovärdighet är totalt borta efter årets upplaga av programmet. Är det verkligen någon som inte tror att Andreas fick låten "Conga" för att han skulle åka ut? Någon som inte tror att det var ett medvetet drag från juryn? Om det sen var för att få en historisk final med två tjejer i (har tidigare inte hänt i "Idols" historia) eller för att de helt enkelt inte gillade Andreas låter jag vara osagt.

Det var dock rätt klart att de inte var missnöjda med att han åkte ut. Kirsti stod till och med på bordet och jublade. Det är inte vad jag kallar en opartisk jury.

Sen tycker jag även att säsongen har präglats av en allmän mesighet när det gäller deltagarna själva. Ta till exempel när Daniel åkte ut. Då var de andra tre deltagarna mer ledsna över att han åkte ut än de var glada att vara kvar själva. De kunde inte förstå vad det var som hände. Snacka om dåligt självförtroende.

Nej, det som bör uppmärksammas när det gäller "Idol" är Pan Visions nytänkande när det gäller DVD-släpp. För att tittarna inte ska behöva vänta en evighet med att köpa DVD:n av 2007 års säsong av "Idol" släpper de den redan innan finalen gått av stapeln. De skickar även med en tom skiva där man själv, fem dagar efter att finalen visats, kan ladda ner de sista avsnitten, inklusive finalen. Det är vad jag kallar nytänkande!

Jag testade att ladda ner avsnitten och det var inte helt lätt. Första gången fick jag upp ett meddelande om att jag inte hade en original-DVD (man måste stoppa i disk ett för att komma åt sidan där man kan ladda ner de sista avsnitten). Andra gången fick jag beskedet att sidan inte fanns tillgänglig.

När jag prövade en tredje gång dagen därpå gick det bättre. Skulle det dock inte funka kan man hör av sig direkt till Pan Vision och få en fabrikspressad skiva från dom.

Annars är det bara att konstatera att det blir ganska jobbigt att se en hel säsong av "Idol" på en gång även om den här klippts ner till fyra och en halv timme. Sen verkar det som om vi får se mindre av det som verkligen är roligt… de som inte kan sjunga.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består dels av en dokumentär om den sista veckan innan de tio finalisterna valts ut. Vi får se lite bakom kulisserna under programmets gång och det är faktiskt lite kul att se vad som händer när kamerorna slocknar.

Vi får också extra framträdanden från en del av idolerna men det är mest som allt det andra vi får se under originalprogrammen och inte speciellt märkvärdigt.


TRE SAKER

1. Den största katastrofen i årets "Idol" har trots svaga insatser från deltagarna varit programledarna. Inte nog med att de ordinarie programledarna Carina Berg, Carolina Gynning och Peter Jihde gav ett fjantigt och oseriöst intryck. Hade man dessutom, som jag, möjligheten att se TV400 fick man bevittna vad som måste vara de sämsta programledareinsatserna i TV-historien. Dessa sändningar leddes otroligt amatörmässigt av Hanna Graaf och Doreen. Det var dessutom extra plågsamt att se Doreen göra bort sig så då hon var helt underbar som programledare i Bolibompa.

2. Jag tippade tidigt att Andreas skulle vinna. Mest för att han förmodligen fick en hel del sympatiröster när juryn var taskiga mot honom… och det var de ju hela tiden.

3. Just ja, ni kanske undrar vem som vann? Det gjorde Marie Picasso.


HANS-ÅKE LILJA (2007-12-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin musik
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Musik, TV-serie
Format: DVD
Region: 0
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2007
Bolag: Pan Vision
Ljud: Stereo
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Dokumentär om kvalveckan & Bortklippta scener
Länkar:
Idol hos TV4
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (19/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA