Mellantempometal mellannivå

FILMEN

Annihilator har för mig alltid varit ett metalband som befunnit sig på någon sorts mellannivå, en bit under jättarna och aldrig lyckats flåsa dem i nacken i någon större utsträckning, detta trots att de hållit på i 25 år och släppt 12 album under de senaste 20 åren.

För mig är Annihilator lika med grundaren och frontmannen Jeff Waters och inte ens under grovt pistolhot skulle jag kunna nämna namnet på någon annan medlem i bandet. Nu läser jag mig till att sedan 2003 består Annihilator av Waters på gitarr och sång och Dave Padden även han på gitarr och sång. Resterande medlemmar är sessionmusiker och då är det kanske inte så konstigt att jag inte kan namnen på dem.

Padden kompletterar Waters fint på scenen med en skön stil och både bra gitarrspel och sång. Generellt sett måste man ranka Annihilator som ett kompetent band, som dock inte bjuder på några musikaliska utflykter från sin riffiga mellantempometal. Just det ensidiga stuket är den främsta anledningen till att jag aldrig fastande för bandet när jag lyssnade på dem och som sedermera gjort att jag inte brytt mig om vad de sysslat med. Endast i den gamla låten "Phantasmagoria" vrider de upp tempot så det blir lite thrashös av det hela.

I övrigt är det stabil metal som serveras, ibland med lite Iron Maiden-melodier men oftast just stabilt och säkert och lättlyssnat. Någon show att skriva hem om är det inte fråga om, utan allting framförs rätt upp och ned och mycket mer än så behövs egentligen. Jo, Waters har en gitarr med någon sorts ljusslinga i i någon låt.

Konserten är filmad med fem kameror, mjukt och fint ihopredigerade till en följsam upptagning, helt fri från effekter och hysteriska klipp. Ljudet är välmixat och det övergripande intrycket är att det är väldigt proffsigt gjort, lite så där att jag tycker det är trist att jag inte är mer inne på bandet än vad jag är. För fans känns det som en väldigt bra dokumentation.


EXTRAMATERIALET

Som bonus finns en CD med samma konsert som på DVD:n.


TRE SAKER

1. Konserten är en headlinespelning på Tjeckiska Masters of Rock-festivalen från 2008 och i publiken trängs 30 000 headbangers.

2. Annihilators paradlåt "Alison Hell" är givetvis med i setlisten och spelas näst sist.

3. Jag kan dock inte förstå varför man väljer att filma i 4:3 så här i modern tid... Den osexigaste filmration som finns...


ANDERS JAKOBSON (2009-12-20)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (27)
20 senaste recensionerna i kategorin musik
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Musik
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2009
Bolag: Border Music
Tema: Musik
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
Extramaterial:
Konserten på CD
RECENSERAT DENNA DAG (20/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
BARN- & FAMILJEFILMERNA