Britney - en nunna i jämförelse...

FILMEN

I "ABBA Number Ones" får vi se musikvideorna till 19 av ABBAs hits och min första reaktion är att det helt klart är ABBA som är pionjärerna när det gäller att skapa musikvideos. Här snackar vi om videos som är mer än 30 år gamla men ändå så mycket bättre och snyggare än många av de som görs idag.

Titta man sen noga kan man faktiskt se att många av dagens musikvideos snott ett och annat från ABBA. Tyvärr är jag för ung för att minnas dessa videos när de kom (mellan 1975 och 1980) men jag kan lätt inse hur hänförda folk som var med lär ha blivit.

Varenda detalj är genomtänkt. Inget lämnas åt slumpen. Varje huvudvridning är noga planerad. Titta bara på videon för "Knowing me, Knowing you" så förstår ni vad jag menar. Fantastiskt. Dessutom har de kläder som på den här tiden måste ha stått ut som en smurf bland en massa Barbie-dockor.

Jag kallar mig själv inte ett ABBA-fan även om jag gillar deras låtar och inte har något emot att lyssna på dem emellanåt men efter att ha sett den här DVD-samlingen är jag fast. Jag skulle utan att blinka köpa en samlings-CD med deras senaste låtar på om jag var ute efter en bra CD att ha i bilen eller liknande.

Innan varje video visas skivomslaget, titel och årtal vilket är väldigt bra om man som jag inte har koll på när varje låt kom. Att det är hitsen som är samlade råder det ingen tvekan om. Vi matas med låtar som "Mamma Mia", "Ring Ring", "SOS", "Dancing Queen" m.m. Låtar som varenda svensk känner igen nästan oavsett ålder.

Med DVD:n följer även ett häfte där det står lite mer om alla listettorna såsom årtal och fakta om hur låten blev till.

Nu har jag inte någon koll på om ABBA hade fler listettor än dessa men detta känns verkligen som den kompletta DVD-samlingen och ingen samling är komplett utan den.


EXTRAMATERIALET

Bland extramaterialet får vi får bland annat ett gäng TV-framträdanden och i det från norsk TV har Agnetha och Frida kjolar som får Britney Spears att framstå som en nunna. Och detta inslag är från 1975!

Vi får även ABBA:$ sista TV-framträdande som grupp. De framför "I have a dream" och "Under attack" i BBC:s "The Late Breakfast Show". Programmet sändes i december 1982.


TRE SAKER

1. I "Money, Money, Money" vill man illustrera hur mycket pengar man skulle ha om man befann sig i de rikas värld. Detta gör man genom att visa en massa småmynt. Man slänger upp en massa 10-, 25-, 50-öringar och enkronor till ett samlat värde av runt 16:90 framför kameran. Känns rätt komiskt att se idag…

2. Den sista låten ABBA framförde tillsammans i TV är ironiskt nog den rätt okända låten "Under attack". Man kan inte låta bli att undra om de inte valt en annan låt om de vetat att det skulle bli den sista.

3. Den enda videon jag saknar är på DVD:n är "When I kissed The Teacher" från 1976. Magnus Härenstam är otroligt bra som läraren…


HANS-ÅKE LILJA (2007-01-02)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin musik
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Musik
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: Universal music
Tema: Musik
Ljud: Stereo
Bild: 4:3
Extramaterial:
TV-framträdanden hos Top Of The Pops, Hei Sveis! och Late Late Breakfast Show samt bildgalleri med Abbas #1 singelkonvolut
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (2/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA