Något för nostalgikerna

FILMEN

Nu har två gamla 70-talsklassiker dammats av och släppts på en gemensam DVD, krogshowerna "Varning för barn" och "Det är serverat" med Magnus & Brasse, ett av Sveriges genom tidernas mest populära komikerpar.

Det är dock viktigt att komma ihåg att det handlar om just krogshower - inga föreställningar eller revyer - utan detta är gjort för en publik som äter och dricker gott och mycket samtidigt som de får njuta av lite skämt från en scen, ofta med poängen att man har druckit lite för mycket. Formatet känns väldigt förlegat och de återkommande spritskämten blir snabbt uttjatade.

Nu var Magnus Härenstam och Lars Brännström Magnus & Brasse med hela folket, och det var väl vad folk ville se, men det blir lite torftigt med bara två personer som ska vara roliga i en dryg timme. I "Varning för barn" (1976) ackompanjeras de av en liten orkester om tre personer, medan kompbandet - under en långhårig Anders Berglunds ledning - i "Det är serverat" (1978) är ungefär dubbelt så stort. Allt ansvar ligger därefter på enbart två personer.

Det blir därför nästan som två soloshower där Magnus & Brasse turas om att hålla låda inför publiken, ofta utifrån de karaktärsdrag de använt sig av i nästan allt de gjort. Magnus som den lite mer strikta, arga typen och Brasse som den fumliga killen som får köra lite mer fysisk humor och "fula" till sig med den begränsade rekvisitan. Magnus stora stund i rampljuset är som "Verkmästaren i magen" som är en rolig monolog, och Brasse lyckas få mig att skratta till när han trasslar in sig i en gitarr. Slapstick funkar alltid.

Endast i några få nummer agerar de ihop och det blir mer sketcher av det hela än monologer. I "Varning för barn" finns klassikern "Flygkaptenerna" och i "Det är serverat" den liknande "Kirurgerna". Sketcher man sett ur sitt sammanhang många gånger.

"Varning för barn" har ett tydligare tema där det handlar om tonårsfylla, att vara klassens clown och så vidare medan "Det är serverat" egentligen bara har ett omslutande nummer om servitörer som får ha paus medan krogshowen pågår. Däremot figurerar det en del barn-relaterade skämt även i den andra showen.

Tyvärr är det här idag inte lika kul som jag hade hoppats på. Humor- och underhållningsklimatet förändras med tiden och krogshowerna kan möjligen ge nostalgiska känslor till vissa tittare, men i ärlighetens namn så har de roligaste bitarna repriserats på tv kanske lite för många gånger för sitt eget bästa.


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. Den klassiska "Svordomsvisan" är med i "Varning för barn" och är än i dag rolig. Jag ska nog börja använda "Piss och pest och senapsgas" som kraftuttryck lite oftare.

2. Som barn hade jag en kompis som hade "Varning för barn" på kassett eller LP så jag har hört showen många gånger. Den funkar dock väldigt bra även på det viset då det inte händer så mycket visuellt i showen. Budgeten för rekvisitan kan inte varit på många kronor.

3. Lustigt nog är det bättre ljud- och bildkvalitet på showen från 1976 än den från 1978. Kanske inte så lustigt när man tänker efter, men det är oväntat bra kvalitet på "Varning för barn".


ANDERS JAKOBSON (2009-11-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin underhållning
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Underhållning
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2009
Bolag: SF
Tema: Stå upp
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (24/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA