Träffsäker parodi men bara ganska kul

FILMEN

Den här DVD:n utgörs av de två avsnitt om det fejkade hårdrocksbandet Bad News som gjordes av den brittiska komediserien "The Comic Strip". 1983 visades "Bad News Tour" och "More Bad News" kom fem år senare.

Här möter vi ett band som inte haft det stora breaket, som till och med är väldigt långt bort från det. Inre stridigheter där alla anklagar alla för att de inte kan spela är betydligt vanligare än att de säger något bra om varandra.

Vim Fuego (Adrian Edmondson) är bandets ledare och den som vill och försöker mest, men han har kanske inte den finess och sociala kompetens en bra ledare bör ha. Han sjunger och delar gitarrspelet med Den Dennis (Nigel Planer) som tyvärr inte har alla läsk i backen. Colin Grigson (Rik Mayall) står för basspelet, men har egentligen en akademisk och finare bakgrund som han försöker mörka och Spider Webb (Peter Richardson) är bandets mer eller mindre ständigt drogpåverkade trummis.

När tv vill göra en dokumentär om bandet i samband med en Englandsturné gäller det för kvartetten att skärpa till sig och visa upp sin bästa sida. Det går så klart inte, och det blir inte bättre av att dokumentärteamet inte är speciellt bra eller finkänsliga.

I det andra avsnittet ska bandet återförenas efter ett par år isär. En återföreningsspelning är bokad och i förlängningen finns möjligheter till en första skivinspelning. Även om alla faller in i sina gamla mönster rätt snabbt så går det aningens bättre denna gång och allting avslutas på den klassiska Monsters of Rock-festivalen vid Donington Castle.

Formen är roligare i det första avsnittet, medan det andra är lite längre och kanske mer välgjort, om än lite segt och inte lika kul. I sin helhet är "Bad News" godkänd underhållning. Det är en pastisch av pretentiösa rockumentärer och trots att det är överdrivet och skruvat så kan man som musiker själv konstatera att det inte är allt för långt bort från verkligheten.

Tre av skådespelarna känner man igen från "Hemma värst" och nog skiner det igenom lite extra emellanåt. Edmondsons klassiska punkare Vyvyan gör sig påmind när Vim tar i lite extra i argumentationerna och Planers dumflummiga Den är väldigt lik hans gamla hippiekaraktär Neil. Men det är ett väl fungerande samspel mellan dessa och Mayall som kanske är den i gruppen jag gillar mest. Jag undrar om han på något sätt kan vara en inspirationskälla till Stewie i "Family Guy" för röst och drag är snarlika...

Även om "Bad News" är en rolig parodi så är den inte riktigt lika kul som jag hade hoppats på, kanske just för att den ligger lite för nära verkligheten för en som är i branschen...


EXTRAMATERIALET

Ingenting.


TRE SAKER

1. För mig känns det ganska naturligt att avfärda "Bad News" som en "Spinal Tap"-kopia, men efter lite efterforskning så visar det sig att båda var i produktion samtidigt och att "Bad News Tour" faktiskt visades först. Dock blev det "Spinal Tap" som blev den stora klassikern.

2. Spelningen på Doningtonfestivalen var helt och hållet på riktigt. I dokumentären uttalar sig medlemmar från de andra banden - Def Leppard, Motörhead, Scorpions och självaste Ozzy Osbourne - väldigt negativt om Bad News.

3. Som musiker kan jag relatera till spartanskt turnérande och misslyckade spelningar, men i sin helhet - och då syftar jag på stämningen i bandet - så finns det enorma likheter med vad man kan se i "Anvil! The Story of Anvil", och den dokumentären handlar om ett totalt icke-fiktivt band...


ANDERS JAKOBSON (2010-01-31)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Spiderbox
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: 4:3
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (21/10):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN AUGUSTI/SEPTEMBER
12 SENASTE
KOMEDIERNA