Äkta 80-talsaction inspelad 2008

FILMEN

Inledningen är lite förvirrande. Musiken som spelas får mig att tänka på "unga män som mår dåligt"-filmer, och detta förstärks av en uppenbart ledsen busschaufför (David Rees Snell) som förbereder sig för en sex timmar lång bussresa genom den tristaste och dödaste delen av Texas. Självklart är det självaste julafton.

En handfull passagerare är med på bussen och allt går som det ska tills ett galet motorcykelgäng dyker upp på vägen och börjar trakassera vår buss. Det vill sig inte bättre än att bussen kör över ett par gängmedlemmar. Direkt inleds en hetsjakt där många av våra bussresenärer får sätta livet till innan bussen kraschar in på ett ödelagt skrotupplag, där bussresenärerna hamnar under seige.

Lyckligtvis är det en perfekt uppsättning vanliga människor för situationen: Vi har en före detta soldat (Julie Mond) med tid i Irak bakom sig som nu desserterat, vi har en fotbollscoach (Gregory Jbara) med humörsvängningar, vi har en uppfinnesrik mexikansk gubbe (Everett Sifuentes), vi har en ensamstående mamma (Lea Thompson) som är bra på att springa, vi har en småflummig vegantjej (Alice Greczyn) som ritar serier, spelar dataspel och är en hejare på bågskytte och vi har några så kallade red shirts som är med för att gå åt under filmens gång. Vi har även filmens posterboy (Desmond Harrington) som levt ett kasst liv och nu är på väg att bättra sig. En sådan slumpartad samling människor!

Snart utbryter ett fullskaligt krig mellan motorcykelgänget och vår brokiga skara, där antagonisterna får ta till vad de kan hitta på skrotlagret för att försvara sig och bara be att de ska klara sig.

Den här filmen osar så mycket 80-tal att det knappt är sant och det är så jävla bra! Det är en B-film om ens det men det är så perfekt genomfört. Allting är precis som i gammal actionrulle att man bara kan sitta och njuta. Är man på rätt humör är "Exit Speed" (bara titeln låter 80-tal!) helt suverän.

Man kan sätta flera frågetecken kring detaljer i filmen, som varför motorcykelgänget är så fast bestämnda om att ta hämnd och varför filmskaparna helt struntat i att skapa några karaktärer bland protagonisterna - de är bara tysta typer som när de inte ser fåniga ut och jagar våra hjältar tramsar runt och gör motorcykeltrick. Helt ologiskt men samtidigt helt underbart.

Med en del hjärndöd action och splattriga våldsinslag kan även den dummaste film bli galet underhållande. B-film när den är som bäst!


EXTRAMATERIALET

Ganska frikostigt med extramaterial som inleds med en ambitiös bakomfilm som skildrar inspelningen av filmen rätt upp och ned. Detta följs av några mindre dokumentärer som kompletterar den stora bakomfilmen men tittar på actionsekvenserna, produktionsdesignen och skurkarna.

Vidare finns lite biografier i textformat, bildspel och trailers.


TRE SAKER

1. Ingen actionfilm utan ett Wilhelm scream och visst finns ett sådant här.

2. Filmen spelades in i slutet av en fem år lång torka i Texas. Givetvis började regnet falla så under 20 av 28 dagar regnade det ymnigt men ändå syns inte en droppe i hela filmen.

3. Inga direkt stora skådespelare är med i filmen - David Rees Snell har man sett i "The Shield", Desmond Harrington i "Dexter" och Lea Thompson har ju alla uppväxta på 80-talet sett i något sammanhang. Utöver dessa gör ärrade Fred Ward en roll som en sergeant som jagar den deserterande Julie Mond.


ANDERS JAKOBSON (2010-05-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2010
Bolag: Studio S
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Dagbok från inspelningen, Så skapas en actionfilm, Biografier, Slideshow, Filmografier, Trivia, Trailes
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (29/11):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN SEPTEMBER/OKTOBER
12 SENASTE
KOMEDIERNA