Dramatisk trilogi om maktens korridorer

FILMEN

En del serier är helt outstanding. Trilogin med Hanne-Vibeke Holsts romaner är exakt sådan. De tre fristående, men ändå sammanhängande, historierna har visats på SVT i tre omgångar. Filmatiseringen av Holts böcker har regisserats av Kathrine Windfeld och de håller världsklass.

Trilogin består av "Kronprinsessan", "Kungamordet" och "Drottningoffret". Den första delen spelades in 2005, den andra 2007 och den tredje och avslutande kom år 2010. Efter att ha sett alla avsnitt på tv är det väldigt välkomnande med en dvd-box för att kunna fräscha upp minnet men främst för att kunna njuta av serien än en gång.

Alla tre delarna har en egen huvudhistoria och en bistory. Dock hänger alla tre ihop och man får i serien följa Socialdemokraternas kamp, först som regering, sedan som avgående regering och till sist som oppositionsparti som vill vinna valet och ta tillbaka makten. Tiden mellan alla tre delar är alltså i stort sett realtid.

"Kronprinsessan" har Charlotte Ekeblad (Alexandra Rapaport) i fokus. Hon blir vald till miljöminister och blir hårt utsatt av både medias bevakning och det gubbvälde som råder i regeringen. Samtidigt som hon måste ge allt på jobbet försöker hon kombinera familjeliv med två små barn och en man. Det blir mer och mer påfrestande för henne och det lyckliga äktenskapet börjar allt mer att krackelera. Vem kan man lita på och går man någonsin säker från att hängas ut i media vid minsta lilla snedsteg?

"Kronprinsessan" har kampen mellan män och kvinnor, genusroller och härskartekniker som huvudroll och allt är väldigt intressant. De fyra delarna är oerhört spännande och fullmatade med både grymma skådespelare så som Suzanne Reuter, Reine Brynolfsson, Kajsa Ernst, Morgan Alling och Ulf Friberg.

"Kungamordet" är även den delen uppdelad i fyra avsnitt. Här står finansministern Gert Jakobsson (Reine Brynolfsson) för huvudrollen tillsammans med sin fru Linda (Marie Richardson) som han misshandlar brutalt och systematiskt. Sossarna har precis förlorat valet och nu börjar kampen om vem som borde leda partiet i framtiden. I denna del är Rapaports karaktär endast en biroll och i stället är det just Gert och Lindas relation som tar störst plats. "Kungamordets" bistory handlar om Yasemine Aydin (Sheraye Esfandyari), en turkisk tjej, född i Sverige, som studerar nationalekonomi och som Gert anställer som assistent. Något som inte tas emot med enbart glädje av Yasemines familj som har planer på att gifta bort henne i Turkiet. Hederskulturen bär en stor roll i del två av trilogin.

"Kungamordet" tar upp ämnen som misshandel, våldtäkter, hederskultur och män som utövar sin makt både fysiskt och psykiskt. I den här delen gör även Pontus (Sverrir Gudnason) entré som assistent på partikansliet och Anki Lidén och Johan Hedenberg gör båda bra och betydelsefulla rollinsatser.

Den tredje och avslutande delen "Drottningoffret" består av tre avsnitt och har Elizabeth Meyer (Suzanne Reuter) i huvudrollen. Till en början var Elizabeth utrikesminister men i den sista delen leder hon partiet som vill ta tillbaka makten. Elizabeth har spelat en betydande roll serien igenom och här hamnar hon i skottlinjen fullt ut. Utöver hennes kamp att återfå makten i regeringen för hon samtidigt en privat kamp mot sjukdomen Alzheimers som äter upp henne mer och mer. Sjukdomen håller hon hemlig och målet är att få Charlotte att ta över partiet innan det är för sent. I "Drottningoffret" får även nynazismen sin beskärda del i form av den fanatiska Anita (Görel Crona) som tycker att människor med annan etnisk bakgrund inte har rätt att leva. I det dolda för hon en kamp för att helt sonika ta död på ett toppnamn hos Socialdemokraterna som inte bara bär på svenska gener. Till sin hjälp tar hon den neurotiske och krigsskadade Johnny (Martin Wallström) för att kunna skrida till verket.

"Drottningoffret" är på flera sätt en kamp mot klockan och framför allt är det kvinnorna som står i fokus. Säcken ska knytas ihop och vi ska få svar på frågor och ett avslut av saker som har funnits med från allra första avsnittet av "Kronprinsessan". Det är riktigt intressant att följa med under en valkampanj och se hur spelet i maktens korridorer förmodligen kan gå till. Utöver de namn som redan nämnts gör även Annika Hallin och David Dencik bra ifrån sig i rollistan.

Hela serien är grymt bra och bland det bästa som någonsin visats i svensk tv. Det är välgjort på alla vis och även om det gått sex år från att "Kronprinsessan" spelades in står den sig fortfarande. Det här är helt klart en serie som bör ses av många olika skäl. Främst för att bli påmind om hur vi beter oss mot våra medmänniskor och hur makt kan förstöra en person som inte vet hur han eller hon ska hantera den. Aktuella ämnen, som fortfarande är aktuella, tas upp och ger tittaren en känga att stanna upp och tänka till om vad som är okej och inte.

Det är stundtals väldigt otäckt och särskilt i "Kungamordet" letar sig illamåendet, avskyn och tårarna fram allt för många gånger. Det är med en jobbig känsla i magen jag ser serien som jag älskar men som också gör mig så förbannad. Förmodligen för att jag vet att även om just detta är fiktion, så händer det i verkliga livet – varje dag.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Trilogin är en svensk-dansk-finländsk-norsk dramaserie och även om alla tre delarna är fristående så hänger de ju ihop och bör, för bästa effekt, ses som en helhet.

2. Holsts roman "Kungamordet" utspelas i Köpenhamn kring Danmarks politiska centrum Christiansborg och är inspirerad av maktkampen mellan socialdemokratiets Mogens Lykketoft och Poul Nyrup Rasmussen. Miniserien utspelar sig i stället kring det socialdemokratiska partihögkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm.

3. "Kronprinsessan" nominerades till en Emmy för bästa tv-film/miniserie år 2006.


MARIA EREMO (2011-03-22)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 5
Utkomstår: 2011
Bolag: SF
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (16/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
THRILLERNA