Dansk...jävlar vad starkt och bra!

FILMEN

Danska filmer har en tendens att skava lite mer än svenska. De lyckas hitta tyngre ämnen och får igång helt andra känslor. Oscarsvinnande "Hämnden" är ett bra exempel, men "Jakten" är ännu bättre. Här handlar det om en häxjakt där ett helt samhälle dömer ut en man baserat på en obevisad "sanning".

Mads Mikkelsen spelar Lucas. Han var tidigare lärare men skolan lades ned och nu jobbar han på ett dagis. Till synes den enda mannen bland en massa kvinnliga anställda. Lucas är omtyckt av barnen på dagiset. Han ställer alltid upp när de ska leka och för många är han en trygghet. En snäll och stabil man, kanske till och med en fadersfigur.

Men så påstår en liten tjej, dottern till Lucas bästa vän Theo (Thomas Bo Larsen), att Lucas har blottat sig för honom. Dagisföreståndaren reagerar genast och på nolltid har Lucas brännmärkts som pedofil och får samtliga i det lilla samhället emot sig. Vi tittare har sett precis alla små detaljer som leder fram till tjejens påstående och vet att Lucas är oskyldig, men hur ska han kunna bevisa motsatsen när det gäller något så allvarligt som sexuella övergrepp mot barn? Är det ens möjligt?

Då och då kommer det nyhetsartiklar om manlig dagispersonal som förgripit sig på barn och det är givetvis lika vidrigt och fruktansvärt varje gång. En oundviklig följd detta har fått är att det blivit nästan omöjligt för män att jobba på dagis, och i de fall det där handlat om falska anklagelser inbillar jag mig att det är i princip helt omöjligt att återfå föräldrarnas förtroende. Just där blir "Jakten" en viktig del i samhällsdebatten och filmen känns väldigt trovärdig.

Mads Mikkelsen har nästan blivit ett skämt här i Sverige efter David Hellenius dräpande parodi på Mikkelsens reklamfilmer, och jag kan erkänna att jag får anstränga mig för att inte tänka på "dagarna på dagarna" när jag ser honom i bild, men lyckligtvis gör han en så knäckande bra rollprestation i "Jakten" att den där parodin är som bortblåst. Det är riktigt starkt skådespel där man verkligen känner karaktärens smärta och desperation. Mikkelsen har varit bra i liknande roller tidigare. Han vet precis hur han ska ta sig an rollerna utan att det blir överspel eller icke trovärdigt.

Thomas Bo Larsen gör även han en väldigt bra insats där hans karaktär drabbas av andra plågor och de scener som Larsen och Mikkelsen gör tillsammans är väldigt starka.

"Jakten" är en riktigt bra film. Stark och tänkvärd och ännu ett exempel på att Danmark gör väldigt mycket bra film.


EXTRAMATERIALET

Det alternativa slut som finns med är det som ursprungligen skrevs och filmades. Filmskaparnas naturliga slut på filmen - enligt det kommentarspår man kan slå på. Det är en väsentlig detalj som skiljer sluten åt, och regissören Thomas Vinterberg förklarar att det var vid klippningen när de såg hur hela filmen hade blivit som de valde att göra om slutet. Bra, tycker jag.

Det finns fyra borttagna scener där Thomas Bo Larsen är riktigt packad i två av dem. Det är kanske inga scener man saknar i filmen, men Larsen är i toppform i dem.


TRE SAKER

1. Filmen har nominerats till och vunnit en hel del priser. Bland annat kammade Mads Mikkelsen hem "Bästa skådespelare" från både Cannesfestivalen och den danska, något märkliga film-tv-musik-sport-prisgalan Zulu.

2. Thomas Bo Larsen är oerhört lik en yngre John Hurt.

3. Thomas Vinterberg har Metallicas video till "The Day that Never Comes" på sin meritlista.


ANDERS JAKOBSON (2013-09-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Nordisk film
Ljud: DTS 5.1
Bild: Widescreen 2.35:1
Extramaterial:
Alternativt slut, Borttagna scener
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (29/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA