Stark och obehaglig thriller

FILMEN

En man dödar två män och deras gravida fruar, som han sedan skär ut barnen ur. När han tas av polisen ser en annan gravid flicka det på tv, varpå hon går in i badrummet och skär ut sitt eget barn. Vad föranledde detta? Filmen nu går tillbaka i tiden till mötet mellan mannen och flickan, och den grymma kärlekshistorien tar sin början.

Ett citat på omslagets baksida säger: "Någonstans mellan konst och exploitation" och det känns alldeles rätt, och det på ett bra sätt. Linjen mellan obehagligt våld, snyggt foto och tungt drama är välbalanserad, och det blir sällan billigt effektsökeri eller krystat pretentiöst. Kanske pendlar filmen lite för mycket ut mot osannolikhetens område ibland, men jag förlåter den det.

Det är genomgående välfilmat, även om jag ibland stör mig på det stilistiska valet att tona ner den gröna färgen i bilden under stora delar av filmen, och jag önskar att ha fått njutit av en blu-ray-release även här i Sverige. Trots att filmen är så pass bra förblir en blu-ray i Sverige nog tyvärr en alltför stor ekonomisk chansning, och man kan inte lasta Njutafilms för valet att avstå. Den finns dock utgiven i Hong Kong i detta format (med engelsk text).

De första tjugo minuterna är ganska obehagliga och sätter en stämning som håller även över de mer vardagliga scenerna, och ger tyngd åt karaktärernas mer dramatiska scener. Än mer trivs jag när det visar sig att filmen inte alls börjat med slutet, utan fortsätter bortom detta. Jag är fast framför filmens 90 minuter och rekommenderar att även du tar en titt på denna starka och obehagliga thriller.


EXTRAMATERIALET

Trailers för andra filmer. På Hong Kong-utgåvan får man dock runt en halvtimme "making of"-dokumentärer.


TRE SAKER

1. Historien hittades på av huvudrollsinnehavaren Juno Mak, som skrev manuset ihop med regissören.

2. Huvudrollsinnehaverskan Sola Aoi har, förutom seriösa skådespelarinsatser, gjort en hel del hårdporr.

3. Sola Aoi är dessutom från Japan, och kan inte tala kinesiska alls.


HENRIK ANDERSSON (2011-11-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2011
Bolag: Njutafilms
Ljud: Dolby digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Trailers
Köp filmen hos:
Delning:

RECENSERAT DENNA DAG (23/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA