Fler tillskott än frånfall

FILMEN

En tid har passerat och gruppen överlevare har vuxit. Fler och fler hittar till och släpps in i fängelset och gruppen upplever nu något som kan liknas lite vid ett någorlunda normalt liv. Man har börjat odla grönsaker och man har skaffat några grisar att föda upp. Det finns naturligtvis mycket kvar att önska men överlag ser det ut som om man är på rätt väg. Första avsnittet heter till och med "30 days without an accident".

Detta ska dock snart ändras. Det visar sig nämligen att en av innevånarna fått influensan och dessutom så illa att han dör och förvandlas till en walker mitt inne i fängelset. Med katastrof som följd naturligtvis. När det går upp för Rick och de andra hur och varför han förvandlats försöker de skapa en karantän för de som misstänkts smittats vilket inte är helt lätt i ett så pass litet utrymme som ett fängelse ändå är. Och det är även här Rick tvingas inse att han inte kan leva ett "vanligt" liv. Det är döda eller dödas som gäller.

Under säsongens gång får vi träffa en hel del nya karaktärer. En del från serietidningen och andra som skapats direkt för TV-serien. Vi får återse The Governor, vi får se Lilly som har en stor roll i serietidningsvarianten. Vi får också se Abraham, Rosita och Eugene kliva ut ur seriesidorna för att här gestaltas av levande människor. Och just här har seriens skapare verkligen gjort allt de kan för att få de så lika sina original som möjligt. För de som följer serien kommer avsnitt nio ("After") dessutom bli extra intressant då det nästan följer serietidning nummer 49 exakt.

Framemot slutet av säsongen kommer gruppen till ett ställe som heter Terminus och här råder det till en början delade meningar om vad det är för ett ställe. Enligt de skyltar de sett på vägen dit ska Terminus vara en fristad för alla som vill söka skydd men som man brukar säga, verkar det för bra för att vara sant är det förmodligen det. Något som gruppen snart blir varse.

Under säsongen tappar vi även några karaktärer som faller offer för antingen onda människor eller walkers. Dock var det inga riktigt överraskande frånfall den här säsongen utan de som försvann var rätt väntade och dessutom försvann det färre än jag trott. Om det är ett tecken på att serien börjar bli lite mer som andra serier eller om det helt enkelt inte krävdes så många dödsfall den här gången låter jag vara osagt. En liten känsla av att många lever på lånad tid infinner sig dock.

Hur som helst är serien fortfarande riktigt, riktigt bra vilket känns roligt i och med att det är först efter några säsonger som man ser om en serie verkligen har det, och det har "The Walking Dead"!


EXTRAMATERIALET

När man satte ihop den här boxen snålade man verkligen inte med extramaterialet. En hel del ser ut att vara taget från nätet där man efter varje avsnitt la upp kortare filmer som beskrev handlingen, hur man gjorde avsnittet och så vidare. Därifrån får vi nu för varje avsnitt en film där man diskuterar det som händer i avsnittet och en där man visar hur man gjorde vissa saker i avsnittet. Dessa är mellan fyra och sex minuter långa så tillsammans är det mer än två och en halv timme bakom kulisserna på avsnitten.

Utöver detta får vi även se hur man hämtat inspiration från serietidningen till serien och då speciellt till avsnitt nio. Vi får en film om Hershel och en om The Governor där man går djupare in på dessa karaktärer. Vi få höra talas om en collagekurs som handlade om att överleva i en zombiekatastrof (jag har faktiskt själv gått en här i Sverige i ABF:s regi och en online via ett college i USA).

Och som om allt detta inte vore nog får vi även göra ett besök till KNB som göra alla specialeffekter till serien, se borttagna scener och höra kommentarsspår till flera av avsnitten. Totalt mer än tre timmar extramaterial. Underbart!

Observera att allt detta dock inte finns med på DVD-utgåvan.

SPECIAL EDITION-UTGÅVA

Återigen, för tredje året i rad, har Anchor Bay fått fram en fantastisk specialutgåva av "The Walking Dead". För säsong 4 producerade de "Tree Zombie", en zombie som dyker upp under säsong 4. Och när du sen ställer in blu-ray-boxen i den här utgåvan så vrider den på huvudet och lyfter sin ena arm.

När det gäller själva säsongen och extramaterialet så är det detsamma här som i en vanlig blu-ray, vilket kan vara bra att veta. Här handlar allt om själva presentationen av boxen.


TRE SAKER

1. Säsong fem drar igång i oktober i USA.

2. Det är intressant att se hur man växlar mellan karaktärer och deras öden. Det öde som drabbade en viss karaktär i TV-serien drabbar en annan i serietidningen. Ett bra sätt att hålla alla serieläsare på helspänn.

3. Två av avsnitten är förlängda (9 och 14). Exakt hur är svårt att säga då jag inte minns alla detaljer från när serien gick på TV men de ska skilja sig lite från när de visades på TV.


HANS-ÅKE LILJA (2014-09-16)
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (17)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck, TV-serie
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 5
Utkomstår: 2014
Bolag: SF
Tema: Zombies
Ljud: Dolby TrueHD 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
Inside THE WALKING DEAD, The Making Of THE WALKING DEAD, Drawing Inspiration, Hershel, The Governor Is Back, Society, Science & Survival, Inside KNB Studios, A Journey Back To Brutality, Deleted Scenes, Audio commentary with cast and crew
Genre: Skräck, TV-serie
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 5
Utkomstår: 2014
Bolag: Anchor Bay
Ljud: Dolby TrueHD 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
Inside THE WALKING DEAD, The Making Of THE WALKING DEAD, Drawing Inspiration, Hershel, The Governor Is Back, Society, Science & Survival, Inside KNB Studios, A Journey Back To Brutality, Deleted Scenes, Audio commentary with cast and crew
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (24/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN MAJ
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA