Skräck svenska

FILMEN

"Faust 2.0" är något så ovanligt som en svensk skräckantologi. Inte mindre än fem korta skräckfilmer har man lyckats klämma in på 79 minuter och alla har appar som den röda tråden. Nu är ju inte Sverige direkt känt för att producera bra skräckfilmer och det gäller även här. Inte för att allt är dåligt utan mer för att det är väldigt svårt att få skräck att fungera på svenska. Allt verkar bli så mycket bättre på engelska.

Första filmen handlar om en journalist som laddar ner en app på sin chefs uppmuntran och när hon gör det visar den var något hemskt ska hända. Dock är hon inte beredd på vem som råkade ut för det hemska. Här ser vi Thomas Hedengran som chefen och han är förmodligen den person som de flesta av oss känner igen.

Nästa film handlar om en författare som saknar inspiration men när han sen skaffar en app och matar in nyckelord för vad han vill få inspiration om fungerar det alldeles för bra och han får minst sagt ett bra och inspirerande upplägg. Kanske lite för mycket till och med, men denna är den jag gillar bäst av de fem filmerna.

I den tredje filmen får vi se hur en pressekreterare tacklar avslöjandet att hennes företag sålt vapen till ett krigförande land. Dock tycker jag inte att denna är så mycket skräck även om det är ett otrevligt ämne. Dock, och nu motsäger jag mig själv lite, så finns de scener jag hoppade till mest av i denna.

Och som alla skräckfilmer så måste det finnas lite sex med också och det fixar den fjärde filmen. Här handlar det om en man som köper sex av en prostituerad med ett väldigt oväntat resultat. Han får visserligen sex så han tiger men han får lite mer än han bett om. Kanske har de piller han får från tjejen viss betydelse…

I sista filmen får vi se en kvinna som blivit lämnad av sin pojkvän och efter att ha laddat ner en app får hon en personlig tränare som finns i hennes sinne ser ut som en blandning av Gollum och Patrik Sjöberg. Han peppar henne med väldigt konstiga meningar och dessa gör att hon först spöar på pojkvännen och sen bränner av en bomb i en offentlig byggnad. Tyvärr är den här filmen både underlig och svårbegriplig och jag gillar den inte alls.

Totalt sett så är "Faust 2.0" en rätt underhållande skräckantologi. Det är ett gott försök men samtidigt känns det emellanåt rätt pappigt och amatörmässigt.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av kommentarspår från alla fem regissörerna men även en Q&A från galavisningen på Monsters of Film. Vi får se lite bakom de olika filmerna och även en extrafilm med titeln. "Baby killer". Lite kul är det att se bakom filmerna men samtidigt inte. De dokumentärer som finns med här går inte direkt in på djupet av filmerna utan det är mest någon scen vi får se. Vi får även se alla fem filmerna ihopklippta till en där scener från alla fem blandas.


TRE SAKER

1. Varför filmen heter "Faust 2" vet jag inte för så vitt jag såg så var det ingen av apparna som hette så.

2. Det är lite trist att textningen bara fungerar om det är på ett annat språk än det de talar. Det betyder nämligen att vill man ha text på det mesta får man välja engelsk text eftersom de pratar svenska i de flesta scenerna.

3. Även om jag låter kritisk blir jag ändå glad att det finns folk i Sverige som gör skräckfilm.


HANS-ÅKE LILJA (2014-12-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: Njutafilms
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Extramaterial:
Kommentarspår med alla fem regissörer, Q&A från galavisningen på Monsters of Film, Bad News bakomfilm, Nättrollet Ouch SFX featurette, Inspirapption bakomfilm|, Kortfilm Baby killer (Johannes Pinter, 2012, 11 min), Micke Engströms Hans Arnold dokumentär trailer, original biotrailer.
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (25/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI/AUGUSTI
12 SENASTE
THRILLERNA