Vi har sett det förut

FILMEN

Ibland undrar man vad syftet med en film är, och när det gäller tv-filmen "The dead will tell" blir jag inte klok på vad upphovsmännen har försökt åstadkomma. Även om detta hade varit en bra film, vilket den inte är, hade den ändå inte varit mer än en simpel kopia av dussinet gamla spökfilmer.

Anne Heche spelar den nyförälskade Emily, som får problem i form av upprepade besök av ett spöke. Det står snart klart att spöket i Emilys visioner är identisk med en under mystiska omständigheter försvunnen kvinna, och hon måste försöka gräva fram sanningen bakom försvinnandet. Det hela verkar vara kopplat till en gammal förlovningsring hon fått av sin pojkvän, och sanningen kanske ligger närmre hon själv än hon är villig att tro.

Precis allt i "The dead will tell" har setts förut, i filmer som "Dolt under ytan", "Dark water" och "Stir of echoes", förutom att konceptet sällan utförts med så ointressant resultat som här. Aldrig blir filmen spännande eller läskig, trots upprepade försök att få tittaren att hoppa till i soffan. Lägg till detta en hop endimensionella karaktärer och en upplösning som man utan problem kan gissa sig till halvvägs in handlingen så har vi en riktig soppa till film.

Tv-filmsformatet är klart hämmande för rysare och skräckfilmer, på grund av att de är menade att vara läskiga, men inte får vara för skrämmande för tv-publiken. "The dead will tell" försöker därför vara lite lagom mysläskig, men misslyckas även med det då den hela tiden upprepar samma spökscener. En spökliknande gestalt som plötsligt dyker upp i bild kan vara nog så skrämmande, men när det sker för femte gången på 20 minuter slutar man bry sig. Den enda bra känsla jag fick ut av filmen var när eftertexterna började rulla, då kände jag lättnad över att det hela var över.

Jag kommer inte på något positivt att säga om "The dead will tell". Den är ingen kalkon, bara totalt ointressant och intetsägande.


EXTRAMATERIALET

Denna utgåva har inget extramaterial.


TRE SAKER

1. Omslaget hypar "Desperate housewives"-skådisen Eva Longorias medverkan, trots att hon har en minimal biroll.

2. Filmen är från 2004, men får svenskt dvd-släpp först nu.

3. Tagline: "The dead are talking". Ingen död yttrar ett enda ord i denna film.


JOEL FORNBRANT (2007-08-13)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby Digital 2.0
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (30/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN AUGUSTI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA