Fortsatt välbalanserad humor och allvar

FILMEN

"Mom" var ett uppfriskande inslag i tv-landskapets humorsektion när jag recenserade första säsongen för ett år sedan. Detsamma kan sägas även efter säsong två där balansen mellan humor och allvar fortfarande är delikat. I den här säsongen gör Christy ytterligare ett försök att dejta när hon får kontakt med en granne i tvättstugan. Hon avslutar det dock snabbt efter att ha upptäckt andra sidor av mannen. Annars kretsar säsongen mycket kring olika former av beroende och återfall. Christys spelmissbruk får återverkningar nu och en ny sidokaraktär dyker upp spelad av Jaime Pressly och den karaktären är långt ifrån den hon gjorde i "My name is Earl".

Säsongen inleds med att hela familjen Plunkett hamnar på gatan. Det där om att man bara byter ut ett beroende mot ett annat verkar stämma i detta fall då Christys spelberoende gör att hon inte kan betala hyran. Detta gör förstås den trångbodda situationen ännu värre när hon med två barn och sin mamma måste försöka samsas på ett motellrum. Nåväl, de löser bostadssituationen efter några avsnitt men det går absolut inte smärtfritt och roligt blir det på vägen.

De allvarliga ämnena känns både fler och tyngre än i den första säsongen. Christy kämpar med att undvika alkohol och samtidigt inte falla in i andra typer av missbruk. Sponsorn Marjorie har sin cancer, dottern Violet kämpar med ångesten av att ha adopterat bort sin dotter och Christys mamma Bonnie verkar ha oerhört svårt att lämna sina kriminella tendenser bakom sig. Men allt är förstås inte negativt. Violets pappa träffar en ny kvinna och börjar helt plötsligt att få ordning på sitt liv och Bonnie ser ut att återförenas med Christys pappa innan det tar ände med förskräckelse.

Lorre och hans manusteam hinner klämma in så mycket på så kort tid att jag ibland känner att jag inte riktigt hinner med att smälta allt. Det är först mot slutet av säsongen som tempot lugnas ned när en av karaktärerna får ett rejält återfall. De sista avsnitten handlar nästan uteslutande om detta. Genom allt består dock humorn med blixtsnabba och sylvassa replikskiften, då och då kryddad med fysisk humor. Både Allison Janney och Anna Faris klarar detta galant. Balansen mellan humor och allvar är alltså intakt och det gör "Mom" till en av de bästa komediserierna på tv i dag.


EXTRAMATERIALET

Precis som första säsongens utgåva får vi bara ett klipp med tabbar och tavlor. Det hade varit kul att exempelvis få höra Lorre och övriga författare diskutera seriens allvarligare ämnen.


TRE SAKER

1. Det ser ut att ha blivit lite fel när man gjort insidan av DVD-omslaget. Där listas kortare information av alla avsnitt men skiva tre har bara fyra avsnitt listade. Alla avsnitt från säsongen finns dock med på skivorna.

2. Chuck Lorres små humoristiska reflektioner fortsätter att dyka upp i slutet av eftertexterna. (Se "Tre saker" från recensionen av säsong 1.)

3. Tredje säsongen har nyligen startat i USA. Och som det ser ut som att ytterligare en mamma gör entré när Bonnies mamma dyker upp, spelad av Ellen Burstyn. Jag ser verkligen fram emot det.


THOMAS HELSING (2015-11-17)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2015
Bolag: Warner Home Video
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Extramaterial:
Gag reel
Länkar:
Mom hos IMDB
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (15/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI
12 SENASTE
KOMEDIERNA