Tillbaka till mörkret i Thailand

FILMEN

Det är fyra år sedan som första säsongen av "30 grader i februari" visades i SVT. Det har däremot inte gått lika lång tid i serien när vi i säsong två får träffa de välbekanta karaktärerna igen. Nu ska vi äntligen få veta hur det går för Kajsa (Maria Lundqvist), Joy (Hanna Ardéhn), Majlis (Lotta Tejle), Wilda (Viola Weidemann), Glenn (Kjell Willhelmsen), Oh (Djuangjai Hirunsri) och i denna säsong även Joy och Wildas pappa Anders (Björn Kjellman).

Gänget är kvar i Thailand, i stort sett ovetandes om varandra även om deras vägar ibland korsas. Alla överlevde den storm som drog in över området i slutet av första säsongen.

Majlis lever utan identitet och när hon av en slump möter den thailändska flickan Teng (Namfon Phetsut) som är på väg in i prostitution förändras hennes liv. Men hur ska hon kunna ta hand om en liten föräldralös flicka när hon knappt kan ta hand om sig själv? Sedan tidigare vet vi att det här inte är en "må bra"-serie och det blir vi snabbt varse även i denna säsong. Det här är mörker och djupa dalar, men ändå så mycket kärlek och längtan.

Glenn och Oh gifter sig och flyttar till Sverige. Deras största önskan är att bli föräldrar och de påbörjar sin strävan mot målet. Att Oh egentligen är man borde väl inte vara några problem i liberala Sverige? Det är i alla fall vad Glenn tror och även intalar Oh. I Glenns föräldrahem på Västkusten påbörjar de sin gemensamma resa mot ett barn.

Joy och Wilda har blivit äldre, men ändå inte. Självklart ser vi stor skillnad i utseende på dessa fyra år, men ändå köper man det rakt av. Inga problem faktiskt. En händelse får hela deras liv att vändas upp och ner och helt plötsligt har de lämnat varma Thailand för ett kallt Sverige och en pappa som övergav dem för tio år sedan. Pappan och hans nya familj måste plötsligt acceptera att tjejerna flyttar in och det är naturligtvis ingen enkel match för någon. Ganska snart sitter systrarna på planet på väg tillbaka till Thailand. Storasyster Joy fyller snart 18 år och vill leva livet. Wilda däremot, hon har andra planer.

I den här säsongen får vi alltså lära känna tjejernas pappa som spelas av Björn Kjellman. Han gör en superbra insats och särskilt i en scen där han av någon anledning får i sig röksvampar visar Kjellman sin storhet som skådespelare. Vi får även stifta bekantskap med Sveriges ambassadrepresentant i Thailand, Björn (Dag Malmberg), Johan (Linus Wahlgren) som av någon anledning är ensam i Thailand utan sin familj, Glenns gamla barndomskompis och granne Anneli (Vanna Rosenberg) och Joys nya kompisar Cilla (Disa Östrand), Mowgli (Alexander Salzberger) och Shahdi (Shima Niavarani).

I min recension av första säsongen skrev jag så här: "Om det blir en fortsättning är i dagsläget inte spikat och jag ser helst att det inte blir någon, man ska sluta på topp." Nu blev det ju en fortsättning, en fortsättning som är mycket bra. Lika välspelad och välgjord som första. Tvära kast och vändningar och man vet aldrig vem som går säker. Serien visar tydligt på att det spelar ingen roll hur långt bort du reser, du kan ändå aldrig resa bort från dig själv. Problemen finns där, oavsett om du befinner dig i ett paradisland eller i vardagen i Sverige.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Lotta Tejle fick en Emmynominering för sin rolltolkning av Majlis efter första säsongen av serien, som också belönades med priset för bästa dramaserie på Kristallengalan 2013.

2. När serien visades i tv vårvintern 2016 framkom det i media att Maria Lundqvist inte var speciellt glad över hur serien tedde sig.

3. Produktionen hade problem med att hitta en skådespelare för rollen som Teng. Manusförfattaren Anders Weidemann löste dock problemet på plats i Thailand. Hans dotter Viola, som spelar Wilda i serien, hade hittat en vän och lekkamrat på hotellet i form av Namfon Phetsut – som alltså spelar Teng.


MARIA EREMO (2016-07-26)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 3
Utkomstår: 2016
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.78:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (19/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JULI/AUGUSTI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA