Segstartat love/hate-drama

FILMEN

Utgångsläget är att något är fel. Gifta paret Walter (Edward Norton) och Kitty (Naomi Watts) är ute i den kinesiska bushen och stämningen är tryckt. I en rad flashbacks under den första halvtimmen får vi veta varför.

Det börjar i hemlandet England. Walter blir kär i Kitty och ber om hennes hand. Hon går med på det mest som ett sätt att fly undan sin dominerande moder som sedan länge tappat hoppet för Kitty. Walter är doktor som forskar i bakterier, stationerad i Shanghai och det är dit han tar Kitty.

Men eftersom äktenskapet baseras på så skeva grunder dröjer det inte länge innan Walter begraver sig i sitt arbete och en uttråkad Kitty hittar en betydligt piggare man att vara otrogen med. Walter upptäcker detta och hämnas genom att släpa med sig Kitty till en kolerainfesterad by där han ska bota sjuka och försöka komma till bukt med epidemin.

Och det är där vi är när filmen börjar. Den tryckta stämningen fortsätter och Walter får slåss mot oförstående kineser som vill följa sina traditioner, och ser västerlänningar som onda mördare. I sinom tid börjar även Kitty engagera sig genom att hjälpa till i byns kloster, och det under dessa märkliga förutsättningar som Walter och Kitty så sakteliga börjar hitta tillbaka till varandra.

"Kärlekens slöja" är både bra och dålig på samma gång. Eftersom miljön är 1920-tal och filmen baserad på en bok från samma tid känns det lite lätt högtravande och inledningsvis inte speciellt gripande. Det känns som premissen med ett par som lever i en sorts love/hate-relation är lite uttjatad vid det här laget.

Men samtidigt blir filmen allt mer engagerande allt eftersom minuterna tickar iväg. Det börjar hända lite saker med karaktärerna, speciellt med Naomi Watts Kitty som är den i filmen som växer med de erfarenheter hon skaffar på vägen. Edward Norton är lite mer träaktig vilket ligger i hans karaktärs natur.

En stor fördel med filmen är att den de facto är inspelad på plats i Kina. Bildmässigt tämligen storslagen med miljöer som sällan kan skapas i studio eller i datorn. Sådana initiativ gillar jag, och "Kärlekens slöja" är efter de två timmarna filmen pågår helt okej.


EXTRAMATERIALET

Filmen saknar extramaterial.


TRE SAKER

1. När filmen drar igång översätts originaltiteln "The painted veil" till "Den brokiga väven". Inkonsekvens är tråkigt!

2. Boken kom 1925 och har filmats flera gånger, första gången 1934 med den svenska legendaren Greta Garbo i den kvinnliga huvudrollen.

3. Jag passade på att plugga på lite om kolera inför denna text. En fruktansvärd sjukdom där kroppens tarmsystem kollapsar totalt och kan passera upp till 20 liter vätska genom närmaste kroppsöppning per dag. Mysigt...


ANDERS JAKOBSON (2007-09-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Nordisk film
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (23/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
MUSIKUTGÅVORNA