En prequel och fortsättning i samma film

FILMEN

De första två filmerna följde varandra och den tredje utspelade sig innan den första. När nu den fjärde filmen kommer visar den utspela sig innan film tre, men även efter film två. Snurrigt? Nja, inte egentligen. I den här filmen får vi till att börja med se när Elise är tonåring och hur hon hanterar sin förmåga att se spöken. Hennes pappa ogillar det starkt och gör allt han kan för att hon ska sluta upp med dessa dumheter. Det hela slutar med att den unge Elise flyr hemifrån och lämnar sin yngre bror ensam med deras far.

Sen kastas vi fram i nutid då en man ringer Elise och vill ha hennes hjälp med att driva ut ett spöke. Det mest underliga är dock inte spöket utan att mannen bor i samma hus som Elise bodde i som liten. Och ännu mer underligt är att han som bor där nu inte rört en enda sak i hennes och broderns gamla barndomsrum. Det måste lätt ha gått 50 år mellan det att Elise bodde i huset och när hon nu återvänder.

Jag gillar att allt hänger ihop och jag gillar Lin Shaye som Elise. Leigh Whannell och Angus Sampson är tillbaka som Specs och Tucker och de balanserar som vanligt på gränsen mellan att fungera och bara vara larviga. Tyvärr tycker jag att de faller över lite för mycket på den larviga sidan den här gången.

Precis som med de tidigare filmerna finns det gott om "hoppa till"-scener och som sig bör hoppar man till. Handlingen känns lite krystad, men den fungerar hyfsat den med. Det känns nästan som om man här knyter ihop säcken och går varvet runt, lite som om man är färdig och jag tycker att det kan vara nog med filmer nu. Vi har fått reda på allt från det att Elise var liten till nu. Det enda som möjligen är kvar att berätta om är hennes död…


EXTRAMATERIALET

Vi får se en hel del av vad som händer bakom kulisserna och lite som man tagit bort. Vi får ett alternativt slut som i ärlighetens namn det var rätt bra att man skippade. Vi får höra om demonen och om hur Elise blev Elise. Lite lagom extramaterial.


TRE SAKER

1. Monstret i filmen har nycklar till fingrar och det är lite otydligt varför tycker jag.

2. Man knyter ihop den här filmen med den första genom att låta oss se Dalton från film ett i några scener.

3. De fyra filmerna har släpps under en sjuårsperiod. Kanske finns suget efter en ny film igen om några år, men jag hoppas man ger sig nu.


HANS-ÅKE LILJA (2018-05-31)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (3)
20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2018
Bolag: Universal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Extramaterial:
Alternate ending, 8 chilling deleted scenes, Going into the further, Becoming Elise & Meet the new demon – unlocking the keys
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (26/5):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA