En lite avslagen avslutning trilogin

FILMEN

De senaste årens filmadaptioner av seriefigurer har haft sina fullträffar och praktmissar. Vissa filmers framgång har fött rena kalkoner, men generellt sett måste man säga att det ändå är helt rätt just nu att göra serieäventyr på film - det är ju först nu datoranimeringstekniken är tillräckligt bra för att översätta dramatiken och farten i ett vältecknat serieäventyr till en film med riktiga skådespelare.

"X-Men"-filmerna tillhör helt klart de bästa adaptionerna, där standarden sattes redan i den första filmen för att sedan utvecklas i en mycket stark uppföljare. Nu kommer tredje filmen som kompletterar trilogin, och dessvärre måste jag konstatera att den inte alls var så övertygande som jag hade hoppats på.

Filmen är inte regisserad av Bryan Singer som gjorde de första filmerna, men jag tror inte regin är anledningen till att jag tycker filmen är svagare, det är nog något i hur storyn läggs fram.

Huvudspåret är att det tagits fram ett botemedel mot mutanterna, så att de kan bli vanliga människor. Detta är dock inget mutanterna ser som något positivt eftersom de inte bett om att bli "botade". Charles Xavier, de goda mutanternas ledare, är sedan tidigare känd för sitt engagemang för tolerans mellan människor och mutanter, och Magneto, de onda mutanternas ledare, hyser människoförakt och tolkar botemedlet som ett sorts utplåning i stil med judeutrotningen som han överlevde.

Magneto har dessutom effektivt byggt upp en egen armé - Brödraskapet - av onda mutanter och till råga på allt fått ett nytt tillskott i den återuppståndna Jean Gray, nu som våldsamt kraftiga mutanten Dark Phoenix. Det hela kulminerar i ett rejält slag mellan gott och ont. Det sista slaget.

Okej, jag hade kanske större förhoppningar än vad filmen levererade men "X-Men 3" är ingen dålig film, men jag hade förväntat mig en lite starkare final i den här trilogin. För nog kommer det inga fler filmer, även om Hollywood givetvis öppnat dörren på glänt i slutscenen...

Jag är inget superfan av "X-Men" sedan gammalt, har knappt läst några tidningar, men jag har ändå uppskattat serien på film, och speciellt alla färgstarka karaktärer som dykt upp. Vad jag har förstått så har manusförfattarna blandat och givit från många olika "X-Men"-historier när de fått ihop filmerna, och hade jag varit ett superfan hade jag uppskattat det väldigt mycket. Passningarna är klart coola.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialsmässigt har man tagit i ordentligt. Bortklippta scener och alternativa slut ligger på första skivan (se Tre saker), medan andra skivan består av allehanda bakom kulisserna-material och annat godis.

Först finns det tre dokumentärer med en ungefärlig spellängd på 100 minuter. Det är Brett Ratners produktionsdagbok, en tekniskt sätt ganska dåligt gjord dokumentär men rik innehållsmässigt, och vidare en tillbakablick på alla tre filmerna med kommentarer av alla möjliga medverkande och slutligen en längre titt på "X-Men 3".

Titten bakom kulisserna tar inte slut där utan fortsätter i en featurette om hur scenen med Golden Gate gjordes. I något som kallas "vignettes" finns det en rad småfilmer med allt från ledtrådar från de tidigare filmerna till genomgångar av vapen och specialeffekter. Och det är inte slut där heller utan under rubriken Blogs finns små klipp som ursprungligen visades på nätet. Då det bara är fyra klipp misstänker jag att det är ett urval.

Mer på skivan är en ganska omfattande "pre-viz"-genomgång av några av de mer betydande scenerna, kul för de som är intresserade av sådant. Sen finns det också ett interaktivt bildgalleri med profiler av alla X-Men där man kan klicka runt ett bra tag och hitta både fakta och ännu mer klipp bakom kulisserna.

Det är onekligen ett ordentligt utbud de samlat här, men det känns som det kunde organiserats bättre. I och med att det är så många olika bakom kulisserna-filmer så återkommer klipp och citat ibland till och med tre gånger. En bisak visserligen.


TRE SAKER

1. Att se självaste Dr Frasier Crane som blålurviga mutanten Beast är riktigt underhållande. Kul att Beast dök upp till slut.

2. På första skivan kan man vid uppstart välja den onda eller goda sidan. Detta påverkar faktiskt vilka bortklippta scener man få se så kom ihåg att klicka in er i båda menyerna.

3. Trots att så många av Marvels serier nu filmats så har det ännu inte förekommit någon crossover, vilket var ganska vanligt i tidningarna. Kanske kommer någon mutant dyka upp i en Spiderman-film i framtiden?


ANDERS JAKOBSON (2006-10-08)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (15)
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2006
Bolag: FOX
Tema: Superhjältar
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Kommentarspår av Brett Ratner, Zak Penn och Simon Kinberg, borttagna scener, alternativa slut, förhandstitt på Simpsons the Movie, Brett Ratners produktionsdagbok, featurettes: X-men Evolution of a trilogy, X3: The excitement continues, interaktivt bildgalleri, trailers.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (17/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA