Är du smartare än filmen?

FILMEN

Jag gillar när man tittar på en film, och så tror man sig veta vad som kommer att hända, men så vrider filmen till det lite så man förvånas. Man tror man är så smart som lurar ut någonting, men så styrs det hela in på ett annat spår, för att filmskaparna tänkte precis som du och gjorde nåt annat i stället. "I Am Mother" når inte riktigt fram hela vägen dit, men klarar sig riktigt bra ändå.

En ospecificerad händelse utrotar mänskligheten. Samtidigt aktiveras en hemlig bunker där 63 000 mänskliga embryon förvaras. En robot startar upp, plockar ut ett embryo och placerar det i en inkubationskammare. Vi hoppar ett antal år in i framtiden, och en tonårsflicka bor nu i bunkern med roboten Mother. Ut kan man inte gå, för där är det giftigt. Mother lär flickan allt hon behöver veta inför framtiden då fler barn ska växa i deras familj, och få komma ut när giftnivåerna lagt sig.

En kväll smyger sig flickan till luftslussen som leder ut i världen. Hon funderar förmodligen på om hon vågar öppna dörren och gå ut. I stället hör hon någon utanför som ropar på hjälp. Flickan släpper in en kvinna som blivit skjuten i sidan, och som absolut inte vill att nån robot ska få veta att hon är där eftersom det är just en sådan som skjutit henne...

Är man tillräckligt uppmärksam så hittar man små ledtrådar här och där som berättar vad som försiggår, men även om du gör generella gissningar som är någorlunda rätt så tar det hela alltid något sidosteg som du inte förväntar dig. Dessutom knyter man lyckligtvis ihop det hela bra på slutet, utan att behöva öppna för en uppföljare.

Det här är den första långfilmen från regissören Grant Sputore och manusförfattaren Michael Lloyd Green, och för min del får de hemskt gärna fortsätta göra film. Huvudrollen som dottern spelas av danska Clara Rugaard, och även hon har säkerligen en ljus framtid framför sig. En riktigt bra scifi-thriller även för dig som inte är så inne på scifi.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Jag kan verkligen inte avgöra vad som är CGI och vad som är praktiska effekter när det gäller Mother. Flera andra datorgenererade grejer är ganska lätta att peka ut, men roboten känns helt äkta rakt genom. Inte helt oväntat sitter bland annat Peter Jacksons Weta Workshop bakom effekterna.

2. Helt filmad i södra Australien.

3. Filmen har flera referenser till spelet "Portal". Vid ett tillfälle har dottern till och med samma kläder på sig som huvudkaraktären i spelet.


HENRIK ANDERSSON (2019-07-03)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin science fiction
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Science fiction
Format: Streamat
Utkomstår: 2019
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (25/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA