En historia som gör mig arg och frustrerad

FILMEN

"When They See Us" bygger på en verklig händelse där fem killar i åldrarna 14-16 år råkar befinna sig på fel plats vid fel tidpunkt. Just denna dag, 19 april 1989, befinner de sig i Central Park i New York samtidigt som en stor grupp med andra ungdomar är där. Gruppen är allmänt stökig och otrevlig mot folk de möter. Samtidigt begås en grov och brutal våldtäkt i en annan del av parken. I sin iver att få tag på gärningsmännen bestämmer sig polis och åklagare för att de fem serien handlar om har gjort det och nu gäller det bara att få dem att erkänna och det med vilka medel som helst. De håller killarna utan att de får träffa sina föräldrar och utan att de får äta. Hela tiden berättar polisen för dem vad de gjort och att de måste erkänna för att komma därifrån. Till slut erkänner killarna. Deras erkännande är tunt och många gånger felaktigt men det fixar polisen till…

Första halvan av serien som består av fyra avsnitt på runt 90 minuter styck handlar om själva rättegången och den andra halvan om vad som hände med killarna efter att de avtjänat sina straff. Ja, de döms. Kanske en liten spoiler men å andra sidan så hade man knappats gjort TV-serie av det hela om de friats eller hur?

Personligen gillar jag första halvan bäst, men samtidigt som jag gillar den så hatar jag den. Eller inte själva serien, men hur den får mig att känna. Jag mår rikligt dåligt när jag ser hur killarna behandlas och hur hjälplösa de är. Efteråt känns det bra att jag reagerade så, men det var jobbigt att se. Hur polisen och åklagare kunde bete sig som de gör. Nu kan det vara så att man skruvat till det i TV-serien, men jag har svårt att se att de inte förstod att det var oskyldiga som de kastade i fängelse. Killarna hade ju inte ett rätt när de "erkände" sitt brott.

Hur som helst en riktigt bra serie som får en att må rätt dåligt när man ser den.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. I rollen som den som råkar värst ut ser vi Jharrel Jerome som vi tidigare sett i "Mr Mercedes".

2. Åklagaren Linda Fairstein (spelad av Felicity Huffman) hamnade rejält i blåsväder när det kom fram att killarna var oskyldiga. Hennes bokförlag bröt hennes kontrakt och hon fick avsäga sig diverse uppdrag.

3. Det var kul att se de riktiga personerna under eftertexterna.


HANS-ÅKE LILJA (2020-01-02)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama, TV-serie
Format: Streamat
Utkomstår: 2019
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.00:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (6/7):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA