Milt underhållande utan överraskningar

FILMEN

Den undersökande journalisten Borat satte Kazakstan på kartan, till Kazakstans stora förtret. Hans första film som kom ut 2006 gjorde inte direkt landet några tjänster, och Borat placerades i arbetsläger som straff. Fjorton år senare sänds Borat åter till USA, men denna gång för att ge dem en gåva och återställa Kazakstans goda namn.

Man bestämmer sig för att ge kändisapan Johnny till Mike Pence, men innan Borat reser upptäcker han att han har en dotter vid namn Tutar. Tutar gömmer sig i Johnnys låda, äter upp honom och väl framme i USA får Borat ändra planen: han måste ge sin dotter i stället. Än värre blir det när Borat upptäcker att alla i USA känner igen honom, och han måste klä ut sig och sin dotter till amerikanare för att kunna slutföra sitt uppdrag.

För dig som inte vet vem Borat är (vem är du?) så skapades han av brittiska skådespelaren Sacha Baron Cohen i slutet av 90-talet. Genom att spela en fördomsfull, outbildad idiot lyckades han få folk att avslöja sina egna fördomar och exponera vilka de egentligen är. Efter ett antal tv-framträdanden fick han sin egen film, där man mycket framgångsrikt lyckades blanda förpubertal humor med politisk slagkraft.

Borat blev populär och hans ansikte kunde ses överallt. Det blev förstås omöjligt för Sacha att fortsätta med karaktären eftersom alla nu visste vem han var. När man sen i största hemlighet spelade in "Borat nästa film", var det förstås nödvändigt att komma på något för att inte bli avslöjade när man spelade in diverse "dolda kameran"-scener. Genidraget blev förstås att Sacha fick spela Borat som spelar amerikanare.

Tyvärr håller det inte. Givetvis är överraskningsmomentet borta för oss som tittare, och man satsar mer på en manusbaserad story. Det innebär färre dolda inspelningar, men också sämre sådana. Mycket av det som hävdas vara äkta framstår som uppgjort, och försöken till politiska avslöjanden är rätt effektlösa.

Många har hyllat Maria Bakalova, den bulgariska skådespelerskan som spelar dottern Tutar. Själv ser jag henne briljera fläckvis i improviserade situationer, men som skådespelerska med ett manus är hon allt annat än övertygande. Även Cohen verkar ofta inte orka leva sig in i rollen ordentligt. Det finns höjdpunkter som fick mig att skratta gott, men den utlovade hysteriskt roliga och politiskt hårt slående film som utlovas finns icke att hitta här.


EXTRAMATERIALET

Möjlighet till triviaspår finns.


TRE SAKER

1. Filmens originaltitel är "Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstan" vilket skulle kunna översättas till "Borat Följande Filmrulle: Leverans av fantastisk muta till amerikansk regim till nytta för tidigare ärofyllda nationen Kazakstan".

2. Klippet med Trumps advokat Rudy Giuliani är så tydligt redigerat och vinklat att det nästan är lite skamligt, men det är klart att man måste ju se till att hamna i nyheterna med filmen.

3. Den med rätta mest hyllade personen i filmen är barnvakten Jeanise Jones som gör sitt absolut bästa för att hjälpa Tutar att förstå hur fel hennes situation är. Tyvärr verkar man inte ha berättat för Jones vad det är hon medverkat i egentligen. I stället fick hon se sig själv i filmens trailer en dag bara.


HENRIK ANDERSSON (2020-10-28)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (6)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: Streamat
Utkomstår: 2020
Bolag: Prime Video
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen
Extramaterial:
X-ray
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (28/9):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN AUGUSTI
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA