En första del med rätt dumma karaktärer

FILMEN

"Fear Street 1994" är den första av tre filmer i en serie om en häxa som mördar ungdomar. De andra fokuserar på 1978 och 1666. Jag förväntade mig en slasher i stil med "Fredagen den 13:e" eller "Terror på Elm Street" och det är inte långt ifrån att vi får det. Dock är detta en lite dummare variant av dessa filmer.

Det hör inte till ovanligheten att karaktärerna agerar dumt i den här typen av filmer. Att de går in där de inte borde, att de utsätter sig för onödiga risker och annat i samma stil. Detta får vi även här om än lite mer än vad som känns nödvändigt. Karaktärerna kunde gärna fått varit lite smartare.

Vi får också de överdrivna mördarna. De som kan försvinna på en sekund utan att lämna ett spår efter sig. De som alltid lägger vikt på att mörda på ett spektakulärt sätt i stället för att vara effektiva. Men det är helt okej. Det är detta vi förväntar oss i den här typen av filmer.

Handlingen går ut på att vi får följa ett gäng ungdomar i staden Shadyside där det med jämna mellanrum sker brutala mord. Många tror att det är häxan Sarah Fier som dödades 1666 som kommit tillbaka och fått vanliga människor i staden att begå mord. Deena, Sam, Deenas lillebror Josh, Kate och Simon hamnar mitt i Fiers hämnd och måste nu hitta ett sätt att oskadliggöra henne utan att själva stryka med.

Filmen är sådär. Jag hade hoppats att man skulle spela lite mer på just att den utspelade sig 1994 men som det är nu får vi mest se en gammal dator, en freestyle och ett blandband. Den är underhållande men samtidigt lite för överdriven och på tok för lång och det ska bli intressant att se om de lyckas hålla ihop det i två filmer till eller om det blir för mycket. Jag hoppas dock på andra filmen som utspelar sig på ett läger 1978. Låter det som Jasons återkomst? Man kan ju alltid hoppas.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. I en scen ska de använda en av karaktärernas blod och jag tycker att hon ser rätt pigg ut med tanke på hur mycket blod de tar.

2. Alla som jobbat i en bokhandel (som jag) vet att man inte sorterar in böcker efter stängningsdags i mörkret. Så himla orealistiskt…

3. Lite lustigt att filmen heter "Fear Street" när det inte är någon speciell gata som har betydelse i filmen…


HANS-ÅKE LILJA (2021-07-16)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin skräck
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Skräck
Format: Streamat
Utkomstår: 2021
Bolag: Netflix
Tema: Netflixoriginal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.39:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (13/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA