Torka aldrig tårar utan illegala droger

FILMEN

Matthew McConaughey må ha ett svårstavat efternamn, men det är ingen tvekan om att han är en bra skådespelare. Jared Leto har ett lättare namn, men är en minst lika bra skådespelare. Båda två har överösts med priser för sin medverkan i "Dallas Buyers Club" (se Tre saker) och det är förstås väl förtjänt.

Filmens tagline är "Dare to live" och det är precis vad McConaugheys karaktär Ron Woodroof måste göra. Filmen börjar 1985. Ron är elektriker och road av både sprit, spel och sex. Han är också tärd och sjuk och när han hamnar på sjukhuset efter att ha fått en rejäl elstöt visar det sig att är HIV-positiv och så pass sjuk att läkarna Sevard (Denis O'Hare) och Saks (Jennifer Garner) ger honom 30 dagar till i livet. Ron blir rädd och förbannad och stormar ut.

Väl medveten om vad som hänt börjar Ron plugga på om HIV, AIDS och vilken medicinering som finns. Statliga verket FDA erkänner inte några av de bevisat verksamma drogerna utan hänvisar till det giftiga AZT. Under sina beräknat sista dagar i livet hamnar Ron i Mexiko hos en illegal doktor som ger honom vad han behöver. Och det har effekt, för tre månader senare är Ron starkare än någonsin och beslutar sig för att ställa sig emot systemet och smuggla icke-godkända droger till USA, fast övertygad om att han kan ge sjuka bättre vård än vad staten kan.

Tillsammans med en transvestit (Leto) börjar Ron en verksamhet som efter en tid ska utvecklas till en Buyers Club där ett medlemskap genererar fria droger under en månad. Kundkretsen och kunskapen växer, men staten vakar ständigt över Ron samtidigt som döden står utanför dörren redo att slå till när som helst.

Filmen inleds som en nästan renodlad feel bad men utvecklas till en driven och positiv historia där McConaugheys karaktär går från sjuk och tärd till en hoppfull affärsman som vill göra gott. Men det är Letos tragiska transvestit som gör mest avtryck. Leto har verkligen gått in i rollen och han är svår att känna igen under masken. Kanske är det just därför karaktären känns så levande när han i själva verket är döende.

"Dallas Buyers Club" är en mycket bra och sevärd film. Den må vara lite långsam stundtals, men är mycket väl värd besväret att se den.


EXTRAMATERIALET

En så här pass bra film förtjänar ett bättre extramaterial än vad som bjuds på denna utgåva. Bakomfilmen/featuretten är inget mer än en lång trailer med några få kommentarer som inte ger någon speciellt fördjupande information. Med tanke på att historien är verklighetsbaserad känns det som det hade gått att göra något betydligt mer seriöst och tyngre.

Några bortklippta scener ger i alla fall lite mer mervärde.


TRE SAKER

1. Matthew McConaughey och Jared Leto nominerades till och kammade hem priser för Bästa manliga huvudroll och Bästa manliga biroll vid både Oscarsgalan, Golden Globe och Screen Actors Guild-galan. En mer clean sweep än så är svår att få.

2. Leto har enligt uppgift inte sett filmen än.

3. Båda skådespelarna gick ned rejält i vikt för att se sjukligt utmärglade ut. I Letos fall är det rena motsatsen till "Chapter 27" där han gick upp i vikt för att spela Mark Chapman.


ANDERS JAKOBSON (2014-07-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag: Noble Entertainment
Tema: Oscarsvinnare
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 1.78:1
Extramaterial:
A Look Inside Dallas Buyers Club, Deleted scenes
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (15/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA