Thompson och Hanks levererar filmmagi

FILMEN

Att vara en framgångsrik underhållningsmogul som skapat kompletta världar i sitt eget namn betyder inte att man kan få precis allt man vill ha bara genom att be om det. Det blev Walt Disney (Tom Hanks) varse när han försökte få rättigheterna till P.L. Travers (Emma Thompson) böcker om Mary Poppins. Travers sa nej och nej och nej under närmare 20 år, men Disney var totalt övertygad om att de tillsammans skulle skapa magi. Dessutom ville han inte göra sina döttrar besvikna eftersom han lovade dem att Mary Poppins skulle bli en Disney-film.

Det är när Travers personliga ekonomi är på upphällningen som hennes agent säger att hon måste åka över till Los Angeles och jobba tillsammans med manusförfattarna under ett par veckor för att till slut förhoppningsvis enas om något och därefter ge Disney rättigheterna. Mycket motvilligt sätter sig den buttra författarinnan på planet till en värld fylld av kommersiellt krims-krams som står henne upp i halsen.

Walt Disney får äntligen sitt möte och manusförfattaren Don DaGradi (Bradley Whitford) samt musikbröderna Sherman (B.J. Novak och Jason Schwartzman) får det otacksamma jobbet att försöka samarbeta med Travers, vilket inte är det lättaste då hon inte gillar någonting. Ingen musik! Inga animationer! Inte färgen röd!

Eftersom vi alla vet att "Mary Poppins" gjordes och blev en av Disneys stora klassiker, vet vi att Travers till slut gav rättigheterna till Disney, men vägen dit är lång och fylld av motgångar. Men parallellt får vi veta varför Travers håller så hårt i sin karaktär som ligger närmare hennes hjärta än vad någon vet.

"Saving Mr. Banks" är en väldigt bra film. Den är både gripande och rolig på samma gång och väldigt välgjord och välskriven. Emma Thompson är som klippt och skuren att spela en korrekt och finare kvinna som alltid sätter sig på tvären, medan Tom Hanks gör en riktigt bra tolkning av Disney utan att på något vis spela över eller dominera storyn. För filmen är primärt om Travers.

Jag gillar filmen. En mångfacetterad historia där man absolut inte ska sopa Colin Farrells insats som Travers far i parallellhistorien under mattan. Det är något av det bästa han gjort.


EXTRAMATERIALET

I en kvartslång titt får vi följa med till Disney Animations Studios och höra och se om hur det var där då på 60-talet när "Saving Mr. Banks" historia utspelar sig, och samtidigt få veta lite om hur studion och dess miljöer förändrats till i dag.

Några bortklippta scener ger lite mervärde men är samtidigt inte något som hade gjort sig bättre i filmen. Som en liten avrundning får vi kliva in bakom kameran under filmens sista inspelningsdag där skådespelare och inspelningsteam förenas i sång.

Inte så mycket eller djupt extramaterial. Jag vill dock skjuta in att jag tycker att det är i princip obligatoriskt att man tar och tittar på "Mary Poppins" om man väljer att se "Saving Mr. Banks".


TRE SAKER

1. Detta är faktiskt första gången någon gestaltar Walt Disney på film. Det känns som det borde ligga en renodlad biopic i någon manushög någonstans.

2. I filmen ser vi hur P.L. Travers propsar på att samtalen angående manuset ska bandas. Under eftertexterna får vi höra en liten bit från ett av samtalen. Sammanlagt bandades 39 timmar.

3. P.L. Travers levde ett långt liv och dog ett par månader innan sin 97:e födelsedag 1996.


ANDERS JAKOBSON (2014-08-11)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2014
Bolag:
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Deleted scenes, The Walt Disney Studios: From Poppins to the Present, "Let's go fly a kite"
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (21/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KOMEDIERNA