Orealistisk och fånig adrenalinaction

FILMEN

Det här skulle kunna ha varit en mindre känd och mindre lyckad Dan Brown-roman, med en hetsig jakt mot tiden, terrorister, militär och FBI och okänd intelligens.

Ambitionen med Steven Spielberg-producerade "Eagle Eye" har helt klart varit att göra en adrenalinstinn actionrulle men hur mycket det än springs, åks tåg, jagas i bilar och springs lite mer så får jag ändå en lätt blasé känsla. Det här är inget nytt och vad som värre är - det är så orealistiskt att det blir löjligt.

Efter att Jerry Shaw (Shia LaBeouf) begravt sin betydligt mer lyckade tvillingbror Ethan finner han sig i en beklämmande sits. Massvis med pengar har satts in på hans konto och hela hans lägenhet är fylld med terroristprylar; vapen och sprängmedel. En kvinnlig röst i hans telefon säger att han blivit "aktiverad" och ber honom att lyda vartenda ord så kommer allt att ordna sig.

I en annan del av staden från frånskilda mamman Rachel Holloman (Michelle Monaghan) ett liknande samtal och information om att hon blivit "aktiverad". Här hotar rösten med att sätta hennes son i fara om hon inte gör vad rösten säger.

Givetvis korsas Jerrys och Rachels vägar och de ger sig gemensamt iväg i en vansinnesjakt från fordon till fordon, från plats till plats och från stad till stad, allt medan en idog FBI-agent (Billy Bob Thornton) flåsar dem i nacken och allt medan de ständigt bevakas och alla elektroniska saker gör vad som är rätt för dem.

Luften går lite ur filmen när det avslöjas vad som är skurken i storyn. Från att ha varit en hetsig actionrulle blir det i stället en orealistisk sådan. Den passerar min personliga gräns och faller in i den rad av filmer som jag anser vara fåniga.

Annars kan man kanske inte klaga. Skådespeleriet är bra och actionsekvenserna sitter där de ska, men storyn är fånig och den här adrenalinrushen som eftersträvas känns mer sökt än naturlig.


EXTRAMATERIALET

Här finns ett par borttagna eller förlängda scener och en oerhört blygsam bakomfilm (tre minuter lång) som beskriver filminspelningen som en roadtrip.

Inte så värst mycket att orda om.


TRE SAKER

1. Regissör till filmen är DJ Caruso som även gjorde den mycket lyckade "Disturbia" tillsammans med Shia LaBeouf.

2. Rosario Dawson gör en roll som en försvarsanställd kvinna. Hon valde den här rollen istället för den specialskrivna rollen som Miri i Kevin Smiths senaste film "Zack and Miri Make a Porno".

3. Jag tror bestämt att Dan McDermott som hittat på storyn tycker om Stanley Kubricks "2001"...


ANDERS JAKOBSON (2009-02-04)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin action
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Action
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Deleted scenes, Road trip
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (20/4):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN FEBRUARI/MARS
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA