Jag förstår nog inte…

FILMEN

Peter, Susan, Edmund och Lucy är tillbaka i vår värld när vi nu träffar den i den andra filmen om Narnia. Då de levde rätt länge i Narnia i första filmen, ända till vuxen ålder, har de nu rätt svårt att återacklimatisera sig till vår värld där de fortfarande är barn. De hoppas dock hela tiden på att få återvända till Narnia igen och en dag får de chansen. Rätt vad det är öppnas en ny värld medan de står och väntar på tunnelbanan och när det passerar den är de återigen i Narnia.

De märker dock rätt snart att allt inte är som de är vana med. Det slott där de levde sist de befann i Narnia, som kungar och drottningar, är nu ruiner. Innevånarna i Narnia är skygga varelser och många av djuren har slutat att prata och beter sig nu som "vanliga" djur. Det har nämligen gått många hundra år sedan de var där sist och nu är Narnia ett land i förtryck av den elake Kung Miraz och Peter, Susan, Edmund och Lucy är nu bara legender och väggmålningar.

"Prins Caspian" är bättre än den första filmen men samtidigt finns det många saker jag inte gillar med filmen. Peter, Susan, Edmund och Lucy är präktiga så det står härliga till och det hela känns lite för tillrättalagt. Lite för mycket familjefilm för min smak även om jag vet att det är just detta dessa filmer är. Samtidigt som handlingen är rätt så komplicerad med att de redan varit i Narnia och nu återvänder efter vad de upplevt som ett år medan det in Narnia gått flera hundra år. Dessutom är filmen rätt våldsam. Det krigas och slåss en hel del.

Logiken i handlingen känns dock mer rätt än den gjorde i första även om jag inte förstår varför Aslan, det goda lejonet så envist vägrar komma till undsättning tills det nästan är för sent och en massa Narnia-bor fått sätta livet till. Och för det hyllas han som en frälsare? Jag tycker mer han känns som en egoistisk latmask som inte orkar hjälpa de som verkligen behöver det… eller har jag missuppfattat hela handlingen?

Hur som helst, den andra filmen om Narnia är mer våldsam än den första, mer spektakulär och bättre. Trots det blir det en ganska så seg och trist tillställning. Och jag sitter mest och blir förbannad på Aslan!


EXTRAMATERIALET

Som väntat får vi en massa extramaterial. På samma skiva som filmen finns det ett kommentarspår men vi får även en andra skiva som är fullmatad med extramaterial. Det mesta är dokumentärer om hur filmen spelades in, platserna, de talande djuren och jämförelser mellan böckernas miljöer och de i filmen.

Man tar även en närmare titt på hur duellen i slutet av filmen spelades in, mannen bakom Nikabrick och hur karaktären Trumpkin skapades. De två sista är de som är mest intressant bland extramaterialet. Sen får vi även borttagna scener och misstag förstås.

Fullmatat med extramaterial alltså och det är tur det för "Narnia" är den typen av film som kan berätta en intressant historia om hur den spelades in.


TRE SAKER

1. Georgie Henley som spelar Lucy tappade under inspelningen några mjölktänder och man blev tvungen att fixa fejktänder åt henne för att det inte skulle synas.

2. Jag gillar hur mössen binder katten när de invaderar slottet. Rätt kul.

3. Den kärlekshistoria vi får se mellan Susan och Caspian var från början betydligt större medan den i boken inte existerar alls.


HANS-ÅKE LILJA (2008-11-12)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (2)
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
© Disney
Genre: Äventyr
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2008
Bolag: Disney
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen 2.40:1
Extramaterial:
Se filmen med kommentarer av regissören Andrew Adamson och skådespelarna Ben Barnes, Georgie Henley, Skandar Keynes, William Moseley och Anna Popplewell, I Narnia: Äventyret fortsätter, Inspelningen av Narnia: En klassiker vaknar till liv, Se när filmteamet kommer till den lilla staden där filmen spelades in, Visualiserandet av Narnia, Talande djur och vandrande träd: Narnias magiska värld, Bortklippta scener, Tabbar från Narnia, Hemligheterna bakom duellen, Skapandet av Trumpkin, Warwick Davis: Mannen bakom Nikabrik
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (18/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ÄVENTYRSFILMERNA