Anders Jakobsons blogg

sommarprojekt 2020: mcu x 23 (11)
Postad: 2020-08-10 08:44:15Kort resumé: Årets sommarprojekt är att se om alla 23 filmer i Marvels filmuniversum (MCU), denna gång tillsammans med min fru som bara sett en handfull, spridda titlar. Jag bloggar om upplevelsen utifrån en återkommande mall. Dags för film 11 av 23...

AVENGERS: AGE OF ULTRON (2015)
Regi: Josh Whedon

Kommentar:
Efter en liten välbehövd, men delvis oplanerad, paus fortsätter MCU-projektet med den andra "Avengers"-filmen, som inte är slutet på Phase Two trots att den borde vara det. Den här gången ställs gänget mot ett världshotande motstånd som de delvis skapat själva, och utfallet på äventyret får konsekvenser i kommande filmer. Men det är att gå händelserna i förväg. Jag hade glömt bort att filmen börjar totalt pang på med en fartfylld ensemblebatalj där alla av ur-Avengers är samlade: Iron Man, Captain America, Thor, Hulk, Black Widow och Hawkeye. Den senare får en betydligt större plats i filmen än han haft i tidigare, vilket är bra. Precis som i den första ensemblefilmen är samarbetet och samspelet mellan karaktärerna den stora behållningen, och skillnaden här är att de faktiskt är ett team och inte en massa individuella tjockskallar. När filmen sedan är slut har ensemblen ökat med ett antal nya medlemmar, några kända sedan tidigare, andra helt nya. I ett större perspektiv tycker jag att "Avengers: Age of Ultron" är den sämsta av de fyra "Avengers"-filmerna. Det är lite väl mycket kaos och destruktion, men den var samtidigt bättre än jag mindes den.

Kontinuiteten:
Evighetsstenarna börjar få en större roll i det vanliga narrativet och inte som något som göms undan i bonusscener eller liknande. Det är bra för framtiden. Det är även en del tissel och tassel om Thors hammare som också har viss betydelse framöver.

Daterad eller inte?
Den där pang på-öppningsscenen som jag nämnde känns väldigt mycket dataspel och är lite väl uppenbart animerad. Det är lite märkligt, för senare i filmen kommer andra spektakelsekvenser som är mycket bättre gjorda. Hulken ser bara bättre och bättre ut, och Ultron är fint animerad efter James Spaders rörelser och med hans magnifika röst som karaktärsgivande egenskap.

Fruns kommentar:
Den var bra! AI är svårt att förstå, vilket gör det snäppet ännu häftigare på något vis. Jag gillar att vi fick se Hawkeyes hemlighet. Det fanns som vanligt en hel del roliga repliker även i denna film. Kanske att jag faktiskt skrattade mer än vanligt? Thor är ju bra på oneliners. De nya karaktärerna gillade jag och i det stora hela var det en bra underhållande film. Det ska bli spännande att se fortsättningen.

Slutknorr:
Som sagt, sämst i min egen interna "Avengers"-lista, men långt i från bottenskiktet i MCU. Ett viktigt steg på vägen dock och även i detta projekts, för nästa gång passerar vi mittenpunkten... Elva sedda, tolv kvar...anders jakobson

<< Augusti 2020 >>
Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Sök i bloggen:
SENASTE 10 RECENSIONERNA AV ANDERS JAKOBSON:
RECENSERAT DENNA DAG (27/10):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN SEPTEMBER
12 SENASTE
KRIGSFILMERNA