Förutsägbart staplande av händelser

FILMEN

För en britt är den här filmen kanske en aning mer relevant än för en utomstående. "Footsoldier - En gangsters historia" är baserad på den sanna historien om ett mycket blodigt trippelmord i Essex, ett mord som kanske etsat sig fast i minnet på vissa.

Jag hade aldrig hört talas om det innan.

Filmen berättar historien bakom morden, eller snarare historien som leder upp till själva händelsen. Huvudpersonen Carlton Leach står som vocie over-berättare, och vi får följa honom från tiden som West Ham-supporter och gängbråk vidare till jobb som dörrvakt, muskelmassa, droghandlare och någon typ av mindre gangsterboss. Hela tiden skitigt, hela tiden blodigt. Många gånger direkt otäckt.

Tiden för historien löper från sent sjuttiotal fram till december 1995, vilket gör att just den historiska inramningen fokuseras kring ravescenens utveckling, och det tidiga nittiotalets London - en plats och en tid som blivit beskriven så många gånger på så många olika sätt att man mer eller mindre får förutsätta att den tänkta publiken redan kan den utan och innan.

"Footsoldier - En gangsters historia" kringgår inte problemet utan tecknar en lovligt klichéfylld historia som hela tiden redan mer eller mindre berättat det oundvikliga slutet. Filmen lyfter aldrig från ett stelt, förutsägbart och kronologiskt staplande av händelser. Vilket är synd. Den här historien kan berättas mycket intressantare.


EXTRAMATERIALET

Finns inget.


TRE SAKER

1. I en av scenerna åker Carlton (West Ham-supporter) in mot en tunneblanastation på väg till match. På stationen väntar ett gäng fans, varpå Carlton skriker "Fuck! It's Millwall!". Då blev JAG rädd. Millwallfansen är kända som några av fotbollens värsta.

2. Våldet i "Footsoldier - En gangsters historia" är vidrigt, naket och brutalt. I brist på en god berättarteknik känns tolkningen av våldet som lite utav en räddning. Det ger filmen trovärdighet.

3. På baksidan av filmen finns ett utdrag ur en recension som beskriver filmen som "Enormt underhållande". Efter att ha sett filmen måste jag säga att det är något av det mest bisarra jag läst i hela mitt liv.


JOAKIM JOHANSSON (2008-07-14)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

20 senaste recensionerna i kategorin thriller
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Thriller
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2008
Bolag: Noble Entertainment
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (5/8):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JUNI/JULI
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA