En lokal box för lokala människor

FILMEN

Engelsk humor kan vara hur rolig som helst och hur svår och - i brist på bättre ord - intern som helst. Vissa humorserier är helt omöjliga att komma in i, medan andra faller en direkt i smaken.

"The League of Gentlemen" är egentligen namnet på en humorgrupp om tre skådespelare och en regissör, och när gruppen fick uppdraget att göra en serie till BBC döpte de den efter sig själva. Namnet i sig har ingen koppling till serien och ger heller inga ledtrådar till vad den handlar om.

Boxen "The League of Gentlemen: The complete collection" är en ganska mastig sak där seriens tre säsonger och en julspecial samlats på sex skivor där två är rena bonusskivor. Trots att titeln på boxen indikerar att det ska vara den kompletta samlingen så finns det ytterligare några DVD:er med material kopplat till serien.

Att recensera tre säsonger och en julspecial är inte lätt. Det är sammanlagt 10 timmar som ska täckas upp, men för att ge någon sorts överblickande beskrivning kan jag säga att det handlar om en liten stad i norra England - Royston Vasey - med stadsmottot "You'll never leave" där en rad kufar lever.

Jag ska redan här skjuta in att serien är lika mycket skräck som humor för Royston Vasey är ett rent obehagligt ställe och det där mottot "You'll never leave" är ingen turistinformation om hur trevligt det är att vara där, utan ett rent hot.

De tre skådespelarna gör i princip samtliga roller i serien, män som kvinnor, med hjälp av smink, peruker, kläder och tjockisdräkter, och de flesta av karktärerna är mycket fula och rent av äckliga. Til exempel är det det här som finns i serien:

• Två inavlade butiksägare till en lokal affär där bara lokala människor får handla, och de som inte är lokala - de försvinner spårlöst...

• Ett paddfixerat par med ett par tvilingdöttrar som ställer orimligt pedantiska krav på sin gästande släkting.

• En kursledare för arbetslösa som bara talar om hur värdelösa de arbetssökande är.

• En slaktare som säljer "speciellt kött" till selektivt utvalda medlemmar i samhället.

• En misslyckad teatergrupp som sätter upp dåliga skolpjäser på teman som homosexualitet, mobbing och handikapp.

• Ett hotellägarpar som har avancerade sexfester, men där mannen hellre vill ta hand om trädgården och då anklagas för att vara onormal av sin fru.

• Ett cirkussällskap ledda av den otäcke Papa Lazarou som ständigt åker runt och kidnappar stadens kvinnor och tvingar dem att bli hans nya fruar under deras riktiga namn: Dave.

Och så vidare. Om du tycket att något av detta verkar kul så ska du inte tveka utan kolla upp "The League of Gentlemen".

De två första säsongerna är ganska lika i sitt utförande. Det är ganska sketchbetonat men det finns en översträckande storyline. Det är också publikskratt under avsnitten.

Den tredje säsongen är nästan helt annorlunda. Vinjettmusiken är utbytt och publikskratten borta och i de sex avsnitten är det sex olika storylines som leder fram till samma avslutning, med en avrunding i det sista avsnittet. Till en början gillade jag inte alls den tredje säsongen men efter ett par avsnitt insåg jag hur genialiskt allt var uppbyggt och föll totalt.

Julspecialen ska kronologiskt ses mellan säsong två och tre och är egentligen tre olika storys som binds ihop av jultemat, och i denna special får vi äntligen veta varför Royston Vaseys veterinär är så katastrofalt dålig på sitt jobb.

Efter 10 timmar med "The League of Gentlemen" kan man inte göra annat än att applådera hantverket. De tre skådespelarna gör säkert runt 150-200 roller sammanlagt och både humorn och skräcken är av hög klass. Mycket bra!


EXTRAMATERIALET

Det finns gott om extramaterial till serien. Till första säsongen och julspecialen ingår extramaterialet på samma skiva och till säsong två och tre finns det varsina separata skivor med diverse kul.

Kommentarspår finns till alla avsnitt, något jag tänker klicka igång nästa gång jag ser serien. Det finns även gott om borttagna scener och rent tekniska inblickar i serien, till exempel hur datoreffekter använts till olika scener och hur vinjetter och liknande byggts upp.

Vidare ett par bakomfilmer. Till säsong två får vi veta en hel del om humorgruppens bakgrund och till säsong tre dokumenterades hela processen från manusskrivande till premiär. Även en rad intervjuer med inblandade och massvis med karaktärsbiografier och fotogallerier.

Det känns nästan som det är hur mycket extramaterial som helst, så det är verkligen en box värd sina pengar.


TRE SAKER

1. I bakomfilmen till säsong tre avslutas allt med att de fyra läser tidningarnas recensioner, och en recensent drar slutsatsen att det inte går att jämföra "The League of Gentlemen" med något annat, och det är i stort sett sant. Tänk en mycket otäckare och otrevligare variant av Monty Pythons mest skruvade material så kommer du ganska nära.

2. De ytterligare skivor som finns är en liveshow och en spelfilm, båda gjorda efter serien visats på TV.

3. När jag stoppade i första skivan i DVD:n för första gången möttes jag av frågan "Are you local?" och klickade då "Nej" och då kom jag inte längre. En liten ledtråd till en av seriens huvudteman.


ANDERS JAKOBSON (2005-05-30)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
TIPSA EN KOMPIS OM RECENSIONEN
Din mailadress:
Din kompis mailadress:
Spamskydd:
7x5 =

Relaterade recensioner (1)
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi, TV-serie
Format: DVD
Region: 2 - inte svensk
Antal skivor: 6
Utkomstår: 2005
Bolag: BBC
Ljud: Dolby Digital Stereo, 5.1
Bild: 16:9
Extramaterial:
Character biographies, Cast and director commentary, Photo gallery, Interview with costume designer Yves Barre, Dean's Magic Teach-In, Local Out-takes and deleted scenes, Isolated music cues, New video diaries, The Making Of Series 3, SFX footage, Tales From Behind The Crypt - Documentary, Interview with composer Joby Talbot, Jackanory: The Curse Of Karrit Poor, The League in conversation with Paul Jackson - Full version.
Köp filmen hos:
Delning:
RECENSERAT DENNA DAG (28/1):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN DECEMBER
12 SENASTE
ACTIONFILMERNA