Alldeles för seeeegt…

FILMEN

"Noise" marknadsförs som en Ny och smartare "Falling down" och till en början verkar detta stämma. David Owen (Tim Robbins) blir känsligare och känsligare för oljud. Det hela blir heller inte bättre av att han bor mitt i New York.

Upplagt för en riktigt bra film med andra ord. Men… där Michael Douglas löper amok och blir smått galen blir istället Owen någon sorts superhjälte. I alla fall i hans egna ögon. Han ger sig nämligen ut och sabbar bilar vars billarm för oväsen mer än de tre minuter som de enligt lag får hålla på. Han börjar med att släppa ut luften i däcken för att sedan övergå till att slå sönder rutan, öppna motorhuven och sen klippa av sladden till larmet. Efter sig lämnar han små lappar där han skriver att kommer att fortsätta tills detta får ett slut. Allt i namnet Hämnaren.

Så långt ger han faktiskt intrycket av att han är galen men istället för att bli värre startar han en namninsamling för att göra New York tystare. Han vill införa en ny lag som ska förhindra oväsen. Det är nu filmen börjar bli tråkig och segdragen, trots att den inte är mer än 80 minuter allt som allt.

För egentligen, hur kul är det att se en man som man trodde skulle löpa amok i New York gå runt och samla namn? Nu är det kanske inte riktigt så trist men ändå. Förväntningarna steg i och med att man jämförde den med "Falling down" och när den sen inte levde upp till det blir man rätt besviken.

Tim Robbins är dock riktigt bra i rollen som den något labile men väldigt bestämde David Owen. Tyvärr räcker det inte för att lyfta filmen. Den blir seg, ointressant och i slutändan en besvikelse. Jag hade ju väntat mig en smartare "Falling Down" och det är "Noise" verkligen inte. En mer byråkratisk version hade varit en mer korrekt beskrivning.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet består av en två minuter kort bakom kulisserna-film där det mest handlar om att de inblandade får säga något kort.


TRE SAKER

1. Filmens roligaste scen är när Owen tas av polisen för att ha slagit in rutan på en bil. Vi får här se hur han agerade och hur han borde ha agerat…

2. Henry Bean som skrivit manuset till filmen ska tydligen gjort som Owen gör i filmen (stängt av larm på bilar) och även suttit i fängelse för det.

3. William Hurt spelar framgångsrikt den otrevlige borgmästaren i filmen.


HANS-ÅKE LILJA (2009-03-21)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2009
Bolag: Scanbox
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk Widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Featurette
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (16/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA