Mindre action & mer romantisk komedi

FILMEN

Lagom till när förra filmen kom ut 2007 hade bokserien gått i mål och nu får vi vänta ända till 2011 innan filmserien gör det samma, i och med att denna del sköts upp ett drygt halvår och den sista boken blir två filmer. Har man läst böckerna blir det en rätt seg väntan på den absoluta finalen, men å andra sidan är kanske "Harry Potter och Halvblodsprinsen" den bok som blivit mest stympad om omstuvad som film. Jag saknar direkt bokens öppningssekvens där trolldomsministern ger sig till känna för premiärministern och ger en sorts förklaring varför oförklarliga ting händer i den "normala" världen.

Här får vi i stället se några dödsätare leva rövare, vilket i och för sig ger samma poäng, men inte riktigt samma effekt.

Nåväl, filmer och böcker är två olika saker, så det är egentligen inget att grotta ned sig i ytterligare.

Filmen har stort fokus på Dumbledore (Michael Gambon), av förklarliga skäl. Efter ha varit lite frånvarande och mystisk i de senaste historierna bjuder han in Harry Potter (Daniel Radcliffe) i sitt hemliga arbete. Han delar med sig av minnen som återger tidiga möten med Tom Riddle, innan han blev Voldemort. Ett minne är dock manipulerat och Harry får som uppgift att försöka få ut sanningen av den nygamla läraren Horace Snigelhorn (Jim Broadbent), och när de väl fått det har de kommit över en stor ledtråd till hur de ska besegra Voldemort, något som finalhistorien kommer att helt och hållet kretsa kring.

Samtidigt pågår en konspiration för att störta Dumbledore. Draco Malfoy (Tom Felton) har fått ett uppdrag och Severus Snape (Alan Rickman) har svurit en obrytbar ed att hjälpa honom. Ett magiskt skyddsnät har placerats runt Hogwarts för att hålla dödsätarna borta, men det finns en väg in, vilket leder fram till den dramatiska finalen.

Sen har vi det här med titelns Halvblodsprins... Harry kommer över en lärobok i avancerad trolldrycksframställning fylld av handskrivna kommentarer som förbättrar alla recept, samt en del nya trollformler som hjälper honom på vägen - men vem är Halvblodsprinsen?

Liksom "Harry Potter och Fenixordern" är denna sjätte film mest en transportsträcka inför finalen, och de stora actionsekvenserna lyser med sin frånvaro. I stället hamnar fokus på romantik där Hogwarts förvandlas till värsta såpan med besvarad kärlek, obesvarad kärlek, lycka och olycka och en hel del hångel. Detta öppnar upp för ett lite mer lättsamt och komiskt anslag i dialogerna, vilket känns lite nytt och fräscht. Barnen har blivit tonåringar fullt ut.

I vanlig ordning håller man ett fast grepp om skådespelaruppsättningen och välbekanta ansikten svischar förbi i extremt små biroller, ibland helt utan repliker, men det är så värt det för helheten att dessa karaktärer finns med. Lyckligtvis kommer många av dem få lite större utrymme i de sista två filmerna.

Avsaknaden av Ralph Fiennes Voldemort i den här filmen vägs upp, dels av dödsätarna Bellatrix Lestrange (Helena Bonham Carter) och Fenrir Greyback (Dave Legeno) och dels av Hero Fiennes-Tiffin och Frank Dillane som spelar Tom Riddle i minnessekvenserna, så det blir lite ondska i filmen. Speciellt Frank Dillane som är riktigt bra och läskig som den 16-åriga Tom Riddle.

För att vara en övervägande tillbakahållen och samtidigt romantisk film är den dock väldigt mörk och kuslig i bildspråket, vilket slutligen leder till en ganska bra balans mellan skoj och allvar. Men likväl är det en transportsträcka.


EXTRAMATERIALET

Blu-ray-utgåvan har en "Maximum movie mode"-funktion där man kan få cirka en timme bakommaterial inbakat i filmen, men lyckligtvis kan man titta på dessa "focuspoints" separat. Det är väl värt att göra i och med att man får en väldigt bra inblick i både skådespeleriet, scenbygget och specialeffekterna. Det är väl ett tjugotal koncentrerade tittar som tillsammans alltså skapar en fin helhet.

Byter man till skiva två så kan man snabbt konstatera att precis som filmerna har blivit allt mer vuxna har även extramaterialet gått samma väg. Borta är barnspel och annat, men samtidigt finns det en lite barnslig ton i det hela.

Under en halvtimme får vi vara med när skådespelarna gör olika nedslag i produktionen för att lära oss mer om hur den gjordes. Det blir allt från ganska intelligenta frågor från Daniel Radcliffe om hur man klipper en film till uggleträning och annat mer lättsamt, allting guidat av skådespelarna Matthew Lewis (Neville Longbottom) och Alfie Enoch (Dean Thomas), som knappt har några repliker i filmen, så det är ju kul att de får göra något för pengarna.

Dessvärre blir det ganska tramsigt i presentationen och det blir det även i ett ett inslag som Tom Felton (Draco Malfoy) leder där skådespelarna får svara på allmäna, snabba frågor. Lite mintre tramsigt är ett annat inslag där skådespelarna på en minut får redogöra för vad deras karaktärer varit med om sedan film 1. Klart roligast är att se bilder från de gamla filmerna där skådespelarna är så löjligt små!

Betydligt mer seriöst blir det i dokumentären om JK Rowling som gjordes i samband med att den sista boken kom ut. Den har visats på tv och är väldigt intressant och bra. Filmen föregås av en liten varning om att den innehåller spoilers om den sista boken, så kommer man in i "Harry Potter"-världen genom filmerna får man vänta med att se den.

En "Harry Potter"-temapark är på gång och vi får ett smakprov av den - utan att få se någonting. Väldigt irriterande - man får bara förlita sig på vad folk säger om vad den kommer att innehålla. Lite meningslöst inslag.

Slutligen en hel radda med bortklippta scener som egentligen lika gärna kunde varit kvar i filmen.


TRE SAKER

1. Evanna Lynch är återigen med som flummiga Luna Lovegood och har på sig den roligaste hatt jag någonsin sett under comebacken av det knepiga spelet Quiddich.

2. Specialeffekterna i filmen känns som bland de starkaste i filmserien, men däremot har man misslyckats rätt bra när man ska gestalta Hagrids storlek. Antagligen är det forced perspective eller en dålig animation som används, men när Horace Snigelhorn står bredvid honom är det tydligt att han tittar bakom Hagrid när de pratar med varandra.

3. Av någon anledning tycker jag de slarvat med Harrys blixtärr i den här filmen. Jag tycker det inte syns när det borde synas.


ANDERS JAKOBSON (2009-12-01)
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (8)
20 senaste recensionerna i kategorin Äventyr
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Äventyr
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2009
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Dolby TrueHD 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Unikt för Blu-ray: Skaparna visar hur filmen blev till medans du ser den, Extra scener, J.K Rowling: A year in the life, Medlemmar ur teamet visar hur filmen blev till, Sneak peek: The Wizarding World of Harry Potter på Universal Studios, Q & A med cast och team, One minute drills
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (13/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA