Ombytta roller med viktiga skratt

FILMEN

När Amys (Amy Schumer) föräldrar skiljer sig får hon lära sig att det är orealistiskt att leva monogamt. Därför har hon byggt upp hela sitt liv efter att aldrig leva ihop med endast en man. Det hela faller dock isär när hon intervjuar Aaron (Bill Hader) och hon helt plötsligt uppskattar allt som har med monogami att göra. Denna nya känsla gör henne livrädd och det enda hon kan tänka på är när han kommer lämna henne. Hur har man ett förhållande?

"Trainwreck" är en komedi som vänder på de klassiska genredragen. I stället för att följa en kvinna som söker efter den stora kärleken följer vi en kvinna vars värsta mardröm är att göra just det, vilket också är det som skapar flest skratt. Den bästa scenen är då Aaron ringer dagen efter och Amy och hennes bästa vän Nikki (Vanessa Bayer) funderar över vad som är fel med honom. Samtidigt sitter LeBron James bredvid Aaron och hejar på som huvudkaraktärens bästa vän normalt gör. Rollerna är alltså helt omvända, vilket känns väldigt i tiden.

Förutom att "Trainwreck" är en rolig film så belyser den ett omtalat ämne som behöver lyftas i vår samtid. Rollbytet genom filmen gör att det stundtals känns som en parodi, vilket det inte borde. Att det gör det beror på de stereotyper av hur en kvinna respektive man ska vara som vi matats med så länge filmen existerat. Varför skulle inte en kvinna kunna leva som Amy utan att det är konstigt? Och varför ska inte en man som Aaron kunna drömma om att starta familj? Det härliga är att de inte sparar på något krut, utan går all in. Detta kan medföra att några har svårt för filmen, men i slutändan gör det ställningstagandet så mycket starkare.

Det enda som jag har lite svårt för är tidsramen. Amy och Aarons förhållande verkar pågå under en lite längre tid, men faktorer så som artikeln Amy skriver samt hennes systers graviditet indikerar att det faktiskt inte är så lång tid trots allt. Stundtals känns det lite som att man helt glömt bort att väga upp saker mot varandra så helheten blir trovärdig. Synd på en annars välarbetad film.

Detta är en film att i första hand se tillsammans med tjejkompisarna. Amy Schumer är bättre än de flesta på att få kvinnor att må bättre över sig själva. Dock är det som sagt även en viktig film för en större målgrupp då den tar ett stort kliv för hur kvinnan representeras i film och främst i romantiska komedier. Älskar man Amy Schumer och komedier av Judd Apatow kommer man utan tvekan att älska "Trainwreck".


EXTRAMATERIALET

De bortklippta scenerna samt de förlängda scenerna är för en gångs skull ganska roliga att se på. Normalt tycker jag de kan bli ganska tråkiga, men här får vi inte enbart se olika scener som klippts bort utan även olika tagningar av samma scen. En del av scenerna platsar till och med i filmen och det känns lite konstigt att de tagits bort. Lite som om klipparen tagit bort för sakens skull utan att kolla vad scenen har för plats i berättelsen.

Konstigt nog är dock inte Gag reel lika roligt som det kan vara på andra filmer. Själva filmen bjuder på fler skratt än detta extramaterial.


TRE SAKER

1. Under en scen ganska tidigt i filmen går Amy och "pojkvännen" Steven (John Cena) på bio. Filmen som visas är en parodi på independentfilmer från filmfestivaler med Daniel Radcliffe och Marisa Tomei. Senare i filmen visas den igen när Aaron tittar på TV.

2. "Saturday Night Live" bidrar med ganska många stjärnor. Förutom Bill Hader i rollen som Aaron återfinns Vanessa Bayer som Amys bästa vän samt Pete Davidson och Leslie Jones i mindre roller.

3. Tilda Swinton gör rollen som Amys chef, men som i de flesta av sina roller är hon näst intill oigenkännlig.


EMMA ÅKERLIND (2016-01-27)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2016
Bolag: Universal
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Extramaterial:
Deleted scenes, Extended scenes, Gag reel
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
WESTERNFILMERNA