här går det till egentligen…

FILMEN

I "Arthur och julklappsrushen" får vi se hur det egentligen går till när jultomten delar ut julklappar till barn över hela världen och hur han hinner göra det under en och samma natt. Och det ska dessutom visa sig vara något helt annat än vi trott.

Det är nämligen så att tomten numera reser med en rymdskeppsliknande farkost som går fortare än något annat och han flyger den över hela världen, i jämn takt med de olika tidszonerna. Med sig har han en arme av tomtenissar som är mer välutbildade än den värsta kommandosoldaten. Allt koordineras från Nordpolen av en av tomtens två söner, Steve. Hans andra son, Arthur, har man förpassat ner till postrummet där han får svara på brev från barn som önskar sig saker och som tvivlar på om tomten verkligen finns. Detta för att han har en förmåga att klanta till det för sig själv och alla runt omkring honom.

Men när alla paket är utdelade upptäcker man att det är ett paket som inte delats ut och Arthur ser till att det blir hans uppgift att dela ut det. Han är nämligen den enda som tycker att ett ynka paket spelar någon roll…

"Arthur och julklappsrushen" är en riktigt rolig film och jag gillar den. Både dess budskap och själva handlingen. Den är kul och samtidigt actionfylld. Den är bra animerad och rösterna fungerar bra. Något jag speciellt reagerade på när det gäller animeringen är att de verkligen fått tomtens skägg att se äkta ut. En liten detalj, men nog så viktig och här då även väl genomförd. En annan karaktär som jag gillar är Bryony som är en tomtenissa som jobbar med paketinslagning och som är väldigt stolt över sin inslagningskunskap. Hon nämner flera gånger att hon kan slå in vad som helst med hjälp av papper och endast tre tejpbitar. Något hon får mer än en chans att visa under resans gång.

"Arthur och julklappsrushen" är med andra ord en exemplarisk julfilm för hela familjen. Nu behöver man ju inte nödvändigtvis se den just vid jul men det tillför ju onekligen lite stämning om man gör det.


EXTRAMATERIALET

Filmen är ordentligt dokumenterad och vi får se allt från hur man planerade att göra filmen till hur Justin Bieber spelade in musikvideon till "Santa Claus is Coming to Town" (vilket i sig känns lite onödigt) och allt däremellan.

Vi får även en liten "dokumentär" film som är gjord för att rekrytera fler tomtenissar och hur tomteyrket förts vidare från far till son under en mycket lång tid.


TRE SAKER

1. Det är lite kul att se hur de byggt upp släktskapet och hur man lämnar över jultomterollen till sin son.

2. Det finns en trailer för filmen som inte innehåller material från filmen i sig, men då den är riktigt kul saknade jag det inslaget i filmen lite.

3. Undra var Arthur köpt sina tofflor? Ungarna skulle döda får sådana.


HANS-ÅKE LILJA (2012-12-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2012
Bolag: Sony
Ljud: DTS 5.1 HD MA
Bild: 1080p High Definition 1.85:1
Extramaterial:
Bakom kulisserna på Justin Biebers "Santa Claus is Coming to Town" plus hela musikvideon, Jultomtens soldater, Tomtefamiljens släktträdM Bakom kulisserna på "Arthur och julklappsrushen", Bakom animeringen - se hur filmmakarna har skapat olika figurer och scener ur filmen, Rekryteringsfilm för tomtenissar
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
SKRÄCKFILMERNA