Ljud och bild för alla monsterdiggare

FILMEN

Man måste kalla Lordi för ett litet fenomen av många anledningar. Att vara det första hårdrocksbandet som vinner Eurovisionsschlagerfestivalen (med förkrossande siffror dessutom) är en. En annan är att de lyckats göra karriär genom att göra sådant som andra band gjort tidigare. Men så är det väl - what goes around, comes around.

Bandets ledare, sångaren Mr Lordi, skriver i princip all musik och är hjärnan bakom hela paketet. Han är en stor Kiss-fantast och vad han plockat med sig från de legendariska sminkrockarna är att designa en stor jävla show. Kiss brukar säga att fans aldrig ska lämna en konsert utan att känna att de fått valuta för pengarna, och jag vågar nästan lova att Lordi verkar efter samma princip. Det är en ordentlig show med scenbyggen, effekter och ett himla massa skräckflörtande de bjuder på. Att monstertemat är plankat från Gwar är det väl ändå ingen tvekan om.

Musikaliskt är Lordi inget märkvärdigt. Ganska snäll, stompig hårdrock med riff som är snudd på clichéartade. Ändå märker man att det bultar ett stort, knottrigt hårdrockshjärta i bröstet på Mr Lordi. Det är ingen parodi han knåpat ihop - det är ren kärlek, och det vinner han min respekt för. Lite Mötley Crüe här, och lite Accept där.

Spelmässigt är det inte heller märkvärdigt. Det är ingen progressiv Dream Theater-metal det handlar om och i och med att alla låtar går i ungefär samma tempo och har ungefär samma arrangemang så blir det inga misstag. Det är möjligen Mr Lordis röst som spricker till lite ibland. Musikern i mig undrar dock stilla hur 17 de orkar spela i så klumpiga scenkläder...

DVD-titeln har på framsidan av omslaget tillägget "The opening night", så jag tar för givet att detta var just första spelningen på "Bringing Back The Balls To Europe"-turnén. Tyvärr saknar omslaget helt uppgifter om vart och när konserten spelades in (jo, jag fattar att det är Stockholm, men vilken lokal?) vilket är lite trist. Ännu tråkigare är att det inte finns ett ord om DVD:n på Lordis hemsida.

Hur som helst spelades konserten in av ett svenskt företag som heter LiveZone och det här är inte deras första konsert-DVD. Precis som övriga LiveZone-produktioner är det verkligen inget fel på varken ljud eller bild. Klippningen är naturlig och fin och ljudet har både botten och tryck. Högklassigt.

Hur ska man sammanfatta "Lordi - Bringing back the balls to Stockholm"? Tja - det är en underhållande timme, men för mig personligen är musiken alldeles för trist och ospännande, men för de som är Lordi-frälsta måste DVD:n stå högt på inköpslistan. Det är knappast en dålig produkt.


EXTRAMATERIALET

DVD:n har inget extramaterial, förutom lite reklam för andra LiveZone-DVD:er.


TRE SAKER

1. När jag var i Helsingfors tidigare i år passade jag på att köpa den berömda Lordi-colan, lightvarianten med vaniljsmak. Faktum är att denna recension skrevs när jag njöt av monsterläsken.

2. En bra sak med att maskera sig så enormt mycket som Lordi gör är att i princip skulle vilken medlem som helst kunna bytas ut utan att man märkte det, med undantag för Mr Lordi då.

3. DVD:n har 15-årsgräns. Lite lustigt eftersom den största målgruppen ändå måste vara under 15.


ANDERS JAKOBSON (2007-03-10)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (28)
20 senaste recensionerna i kategorin musik
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Musik
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Pan Vision
Tema: Musik
Ljud: Dolby Digital 5.1, 2.0 och DTS-ljud
Bild: 16:9
RECENSERAT DENNA DAG (29/2):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN JANUARI
12 SENASTE
ANIMERADE FILMERNA