Systrar från 80-talet i nostalgikavalkad

FILMEN

"Twisted Sister - Video Years" är en underbar hyllning till ett väldigt underskattat band, Twisted Sister. Den är även så mycket mer än bara musikvideos som man skulle kunna lockas att tro av titeln.

Man får nämligen möjligheten att välja om man vill se en inledning till varje video där medlemmarna i bandet berättar hur varje video blev till, varför man gjorde den som man gjorde och hur den togs emot.

Att sen musikvideorna i sig är klassiker gör ju inte saken sämre. Jag tror inte att det finns någon som var tonåring på 80-talet som inte minns när Dee Snider och gänget läxade upp vuxenvärlden i sina videor. Hur de satte den sadistiske läraren på plats med sin musik. Jag minns att jag själv såg videorna med stor förtjusning hemma på pojkrummet.

Här får vi alltså alla klassiska videor Twisted Sister gav oss. Vi ser "We’re not gonna take it" där det är pappan som läxas upp, vi ser "I wanna rock" där det är läraren som får smaka på systrarnas kraft. I båda dessa videor är det Mark Metcalf som spelar den plågade fadern/läraren och faktum är att han gör ett underbart arbete. I "Leader of the pack" och "Be chrool to your scuel" ser vi Bob Goldthwait som de flesta känner igen från några av "Polisskolan"-filmerna. Han har tyvärr en tendens att spela över lite men här passar han ändå rätt bra. I "Be chrool to your scuel" får även se Alice Cooper göra ett gästframträdande.

Alla dessa videor kommenteras alltså också av bandmedlemmarna. Något man slås av när man hör dem berätta är hur trögt Twisted Sister hade det och vad de fick kämpa för sin position i musikvärlden… Tydligen var även låten "Leader of the pack" ett väldigt fiasko för gruppen. Personligen tycker jag att det är den bästa ballad de spelat in.

Förutom detta får vi även se bandet framföra låten "It’s only rock’n’roll (but I like it)" i Tv-framträdandet (från 1982) som blev bandets stora genombrott. Och vi får även en hel konsert från 1984 som gick under namnet "Stay Hungry" efter gruppens senaste skiva.

"Twisted Sister - Video Years" är lika mycket nostalgi som den är intressant. Det är otroligt kul att höra medlemmarna berätta om hur det var bakom kulisserna på något man upplevde som ett fan. Det är också otroligt roligt att se hur de egentligen såg ut. Då tyckte jag att de såg otroligt häftiga ut men när jag ser dem sminkade idag ser de mest ut som misslyckade drag queens…


EXTRAMATERIALET

DVD:n saknar extramaterial.


TRE SAKER

1. När jag såg videorna på DVD:n slogs jag av hur stora Twisted Sister faktiskt var under en kortare tid av 80-talet. Inte nog med att de gjorde musik som låg rätt i tiden, de var också banbrytande när det gällde att göra musikvideos. Tyvärr blev de fartblinda och drog det hela lite för långt…

2. Under en period när Twisted Sister var som störst slipade Dee Snider sina hörntänder så att de blev vampyrtänder. Jag vill minnas att det var ordentligt häftigt på den tiden…

3. Det är väldigt kul att se hur bandmedlemmarna ser ut idag (när det berättar om videorna). Personligen tycker jag helt klart att de ser bättre ut idag än i de gjorde på 80-talet.


HANS-ÅKE LILJA (2007-08-24)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
Relaterade recensioner (27)
20 senaste recensionerna i kategorin musik
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Musik
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2007
Bolag: Warner Music
Tema: Musik
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: 4:3
RECENSERAT DENNA DAG (25/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
ACTIONKOMEDIERNA