Är en skurk utan motstånd en skurk?

FILMEN

Megamind har ända sedan barnsben jämförts med sin ärkefiende, den genomgode, Metro Man. Gång på gång har han försökt förgöra honom och gång på gång har han misslyckats. Ofta har hans planer dessutom innefattat en kidnappning av journalisten Roxanne Ritchie. När vi kommer in i handlingen är det dags igen. Megamind har kidnappat Roxanne och Metro Man ger sig av för att rädda henne. Skillnaden den här gången är att när röken lagt sig står Megamind som segrare och det enda som återstår av Metro Man är hans skelett. Megamind har vunnit och tar nu över staden. Metro City styrs nu av en gangster och ingen har en aning om vad som kommer att hända med dess innevånare.

Vad som händer är något ingen hade förväntat sig, Megamind blir uttråkad. Det finns inte längre någon som han kan bråka med, det finns ingen som utmanar honom. Så, vad gör han? Jo, han skapar helt enkelt en ny superhjälte som kan ta Metro Mans plats och som han kan bråka med. Denna superhjälte kallar han Titan. Problemet är bara att Titan tycker det är roligare att vara skurk än hjälte…

Jag gillar "Megamind". Själva idén är genialisk. Skurken vinner, blir uttråkad och skapar en ny superhjälte som i sin tur blir ond och tvingar skurken att bli den gode. Underbart. Dessutom har man fått massor av stora stjärnor att ställa upp med sina röster. Som Megamind hör vi Will Ferrell och som Metro Man Brad Pitt. Som Roxanne hör vi Tina Fey och Titans röst görs av Jonah Hill. Vi hör även Ben Stiller i en liten roll och han har även varit med och producerat filmen.

Som vanligt med filmer från DreamWorks finns det inte mycket att klaga på när det gäller vare sig animeringarna eller manus och detsamma gäller "Megamind". Om man sen bortser från huvudrollsfigurerna (de tre superhjältarna) får vi även stifta bekantskap med Minion (eller Hejduk) som han heter på svenska och han är riktigt rolig. Minion är en fisk som lever i en guldfiskskål som monterats som huvud på en robotgorillas kropp. Helt galet, men det funkar. "Megamind" är med andra ord en riktigt lyckad film och det är bara att konstatera att DreamWorks gjort det igen.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet är som det brukar vara när det gäller större animerade filmer ganska gediget. Som tur är har man undvikit att ta med allt för mycket trams. Det finns lite men det är hanterbart. På blu-ray-versionen får vi lite extra naturligtvis och det är främst saker som man kan slå på när man ser filmen. Man kan få frågor om filmen och man kan få höra skaparna av filmen berätta (i en liten ruta) om det man samtidigt ser i filmen. Ett utvecklat kommentarspår med andra ord.

I övrigt får vi även ett "vanligt" kommentarspår och en titt bakom kulisserna på hur det gick till när rösterna spelades in. Det som var en liten besvikelse här var att Brad Pitt som gör Metro Man inte syns till alls, varför vet jag inte.

Vi får även en uppsjö av korta dokumentärer om filmen. Allt från hur karaktärerna ritades till hur animatörerna själva fick agera karaktärerna för att de skulle kunna se hur deras ansiktstuttryck och rörelsemönster såg ut. Det mesta är riktigt intressant men som sagt finns det lite larv, i form av att man ska hitta skillnader mellan två bilder och att vi får lära oss hur man ritar Megamind, som vi klarat oss utan. Sen har naturligtvis DreamWorks bakat in lite reklam för deras andra filmer som de har tagit för vana att göra.

Det roligaste är dock en lite kortfilm på slutet där Metro Man får möta en av sina egna kreationer.


TRE SAKER

1. Ett minus är att man i den svenska versionen gjort Hejduk till skåning. Passar inte alls.

2. Guillermo del Toro som en hel del säkert känner igen hjälpte till med klippningen av filmen.

3. Håll ögonen på vad som händer i scenen som slutar med att Metro Man dör. Det finns en liten hint om vad som komma skall… om man är väldigt uppmärksam vill säga.


HANS-ÅKE LILJA (2011-05-02)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin animerad
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Animerad
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2011
Bolag: Paramount
Ljud: Dolby TrueHD 7.1
Bild: 1080p High Definition 2.35:1
Extramaterial:
Ljudkommentarspår, Möt skådespelarna i Megamind, Bortklippta scener, Smygtittar, Från Dreamworks Animations värld, Domedagsknappen (originalkortfilm), Megaminds högkvarter, AnimatorMan, Lär dig rita Megamind, Mega-rap, The Reign of Megamind - serietidning på film, Hitta felet, Animatörens hörna, Frågesport, Serieskaparen, Hjärnan bakom Megamind, Megamind THQ-speltrailer
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
KOMEDIERNA