Bra film om hemsk händelse

FILMEN

Många av oss minns säkert bombningarna av Boston Maraton 2013 och den efterföljande jakten på bröderna som var skyldiga. Nu har man gjort film av dramat och utan att veta exakt hur saker och ting gick till så känns det verkligen som om filmen berättar den sanna historien. Naturligtvis, som med alla filmer som är baserade på verkliga händelser, har man säkert spetsat till det hela. Lagt till karaktärer och ändrat om lite för att göra det hela mer filmvänligt. Efter filmen får vi dessutom höra mer om de personer vi sett. Detta ger filmen ytterligare en känsla av att berätta sanningen.

Vi får följa polisen Tommy Saunders (spelad av Mark Wahlberg) som hamnar mitt i händelsernas centrum när han patrullerar målgången av loppet. Vi får även följa polismästaren Ed Davis (spelad av John Goodman) och FBI-agenten Richard DesLauriers (spelad av Kevin Bacon). Båda gör sina roller bra och det är intressant att följa deras arbete med att hitta förövarna. Hur man spårar dem via mängder av foton och filmer tagna av övervakningskameror och privatpersoners telefoner.

Samtidigt får vi följa bröderna Tamerlan och Dzhokhar Tsarnaev som utför bombningarna. De spelas av Themo Melikidze och Alex Wolff och här är det väl mer tveksamt till om man faktiskt vet vad som hände och hur innan bombningarna. Varken bröderna eller Tamerlans fru lär ha varit delaktiga i filmen och berättat vad som hände. Här har man nog hittat på en hel del. Men det fungerar.

Jag gillar filmen. Den är spännande och jag gillar det faktum att vi som tittare redan vet vad som kommer hända. Jag gillar att ha förhandsinfo och på så vis kunna förekomma det som sker i filmen. Visst man blir inte överraskad men det är spännande på ett annat sätt. Man lyckas dessutom balansera väldigt bra när det gäller att visa skadade och döda människor. Man förstår att det som händer är en katastrof men man får det inte uppkört i ansiktet, vilket i det här fallet känns bra.


EXTRAMATERIALET

Inget.


TRE SAKER

1. Filmens titel "Patriots Day" syftar till den uppslutning som bomberna skapade. Alla Bostons innevånare jobbade tillsammans med att få fast terroristerna.

2. Den bild som visar en död Tamerlan är en autentisk bild som läckt.

3. J.K. Simmons dyker upp i en mindre men ack så viktig roll.


HANS-ÅKE LILJA (2017-09-06)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin drama
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Drama
Format: Blu-ray
Region: B
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2017
Bolag: Nordisk film
Ljud: DTS-HD Master Audio 5.1
Bild: 1080p High Definition 2.40:1
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (22/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
SCI-FI-FILMERNA