Lika barn leker bäst, eller?

FILMEN

"På smällen" är berättelsen om två personer som är så olika man kan bli. De träffas en kväll på krogen, hamnar i säng och åtta veckor senare märker kvinnan att hon är gravid.

Kvinnan är den karriärsdrivna Alison. Hon jobbar för nöjeskanalen E! och är den här speciella kvällen ute för att fira en befordran hon just fått. Hon har gått från att stå bakom kameran till att stå framför. Hon är med andra ord på väg att göra ett ordentligt hopp uppåt på karriärstegen.

Mannen är Ben som inte har något jobb och tror att 900 dollar ska räcka att leva på under de två kommande åren. Det enda han gör är att driva en webbsida där man kan få reda på i vilka filmer ens favoritskådespelerska dyker upp naken. Han driver sidan med sina rumskamrater som är en minst sagt udda samling människor. Han har inga ambitioner och sitter helst hemma och röker på.

Dessa två ska nu alltså ha ett barn tillsammans. Båda blir naturligtvis förskräckta över upptäckten men bestämmer sig ändå för att försöka få det att funka. Deras skillnader gör sig dock påminda hela tiden. De pratar på olika sätt, deras värderingar är totalt olika och situationen blir inte bättre av att Alisons hormoner härjar fritt.

"På smällen" är en riktigt rolig komedi som också döljer ett par moralpekpinnar bakom alla skämt. För även om filmen fokuserar på det komiska i situationen är det naturligtvis en rätt allvarlig situation de hamnat i.

Ben och Alison spelas av för mig tidigare okända Seth Rogen och Katherine Heigl och de gör sina roller riktigt bra. Filmen är också rätt lång för att vara en komedi. De brukar sällan vara över två timmar men här får vi inte mindre än två timmar och sju minuter att njuta av och jag kan inte göra annat än buga och tacka för det.


EXTRAMATERIALET

Extramaterialet till filmen är också det ovanligt mycket för att vara en komedi. Dels får vi en massa borttagna, förlängde och alternativa scener som är rätt intressanta att se. Vi får så kallade gag-reels (misstag, skämt och felsägningar), några dokumentärer om filmen samt ett kommentarspår.

Som om detta inte vore nog får vi också med en extra disk full med extramaterial. Här hittar vi saker som till exempel den fejkdokumentär om hur Seth Rogen till slut fick rollen som Ben. Allt är naturligtvis fejk men otroligt roligt.

Vi får också en videodagbok med tankar från inspelningen av filmen och dessutom ännu mer borttagna, förlängda och alternativa scener. En del är rätt lika de som finns med på första disken men ändå inte.

Filmen innehåller otroligt mycket extramaterial och dessutom är det mesta riktigt kul att se.


TRE SAKER

1. En av filmens roligaste scener är när Alisons systerdotter frågar hur barn blir till. Den är lite för lång för att återge här men jag skrattade högt.

2. Överlag är rollerna i filmen väldigt bra tillsatta. Jag tycker till och med att Bens pappa är rätt lik Ben till utseendet…

3. "På smällen" skulle från början bli en uppföljare till "The 40 Year Old Virgin" och där man då skulle spinna vidare på Seth Rogens rollfigur Cal. Detta skippades dock.


HANS-ÅKE LILJA (2007-12-23)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 2
Utkomstår: 2007
Bolag: Universal
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen
Extramaterial:
Borttagna scener, förlängda scener, alternativa scener, bakom kulisserna filmer, diverse små dokumentärer, kommentarspår och en videodagbok.
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/6):
Alla recensioner från denna dag
NIO TIPS FRÅN APRIL/MAJ
12 SENASTE
DOKUMENTÄRERNA