Roligare som trailer än som långfilm

FILMEN

Veteranen Will Ferrell och den heta knasbollen Zach Galifianakis i samma film, det måste ju bara bli hur roligt som helst? Mja, "Rivalerna" blev inte riktigt den skrattfest jag hade hoppats på även om den stundtals är riktigt kul. Dessvärre är det en film som är roligare som trailer än som komplett film.

Ferrell spelar demokraten Cam Brady som sedan en längre tid varit kongressman för North Carolina, och när valet stundar ser det ut som han kommer att bli omvald, speciellt som republikanerna inte har någon egen kandidat. Trots att Cam gör en hel del fatala misstag, är hans position obehindrad. De iskalla affärsbröderna Glenn (John Lithgow) och Wade Motch (Dan Aykroyd) ger sig in i det politiska spelet för att försäkra en större affär där de vill öppna en kinesisk sweat shop i North Carolina för att snåla in på fraktkostnaderna till deras redan svinbilliga produkt, och behöver därför en republikansk kandidat som de kan manipulera helt och hållet. Valet faller på Marty Huggins (Zach Galifianakis) en klassisk tönt som tydligen haft en stor dröm om att ge sig in i politiken.

Alla, inte minst Cam, blir chockade när denna kandidat dyker upp från ingenstans och plötsligt snappar upp viktiga procent inför valet. En smutsig kampanj inleds från båda lägren där det gäller att ömsom försvaga den andra kandidaten och ömsom vinna väljarförtroende inför det stundande valet.

Trots att smutskampanjer är ett ganska tacksamt och underhållande ämne, tycker jag inte riktigt att filmen lyckas få till det. Skämten är för billiga och lutar sig till större delen mot sex och det känns mest tröttsamt. Vi har sett för mycket av den varan redan och många av roligheterna blir bara axelryckningar. Jag saknar lite mer substans i humor, lite smartare skämt och mindre billiga utvägar.

Det finns visserligen lite satir i det hela, till exempel ett montage där Cam reser runt och poängterar hur vissa samhällsbärare är "landets ryggrad", och kommer allt längre och längre bort från de som faktiskt bär upp samhället, allt för att vinna röster.

Men det räcker inte hela vägen. Skrattfesten uteblir som sagt och "Rivalerna" blir ingen minnesvärd film.


EXTRAMATERIALET

En kvart bortklippta och alternativa scener. Ingenting som man saknar i filmen, tycker jag.


TRE SAKER

1. På blu-ray-utgåvan finns en extended cut som är ungefär tio minuter längre, och det finns även lite extra bonusmaterial i form av replikimprovisationer och tabbar.

2. John Lithgows och Dan Aykroyds iskalla brödrapar påminner väldigt mycket om bröderna Duke i "Ombytta roller", där ju Aykroyd spelade en annan roll.

3. En väldigt alternativ version av "Fader vår" yppas i filmen.


ANDERS JAKOBSON (2013-02-18)
KOMMENTARER - Inga kommentarer än
DELA ELLER TIPSA
20 senaste recensionerna i kategorin komedi
50 senaste recensionerna
Sök i arkivet Titel eller fritext
Genre: Komedi
Format: DVD
Region: 2
Antal skivor: 1
Utkomstår: 2013
Bolag: Warner Bros.
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Anamorfisk widescreen 1.85:1
Extramaterial:
Deleted scenes
Fler recensioner i med skådespelarna i filmen:
RECENSERAT DENNA DAG (24/7):
Alla recensioner från denna dag
SEX TIPS FRÅN MAJ/JUNI
12 SENASTE
DRAMAFILMERNA